06 • 02 • 2018

AS "Latvijas valsts meži" saņem atzinību par atvērtu un pieejamu datu nodrošināšanu

atvertaka2017

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) saņēmusi Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) gada balvu kategorijā “Atvērtākā iestāde” par atvērtu un pieejamu ģeotelpisko datu un servisu nodrošināšanu.

Balva tika pasniegta LATA gadskārtējās konferences “Atvērtās tehnoloģijas – no datiem līdz zināšanām” ietvaros. Balvu saņēma LVM Biznesa sistēmu risinājumu direktors Māris Kuzmins, kurš klātesošos iepazīstināja ar LVM pieredzi brīvpieejas un atvērtu ģeotelpisko datu un servisu nodrošināšanā.

Balvu kategorijā “Izcilākais risinājums biznesā” saņēma Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūts, bet kategorijā “Būtiskākais ieguldījums atvērto tehnoloģiju popularizēšanā” – Rihards Olups.

“Manuprāt, valsts kapitālsabiedrībai saņemt šādu balvu ir ļoti liela atzinība. Ar datu un tehnoloģiju atvēršanas jautājumiem strādājam vien pēdējos trīs gadus un šī, protams, ir lieliska motivācija turpināt iesākto darbu. Tā kā pašreiz ģeotelpiskās informācijas tehnoloģijas ir uzņēmumā īpaši aktuāls jautājums, tad arī datu atvēršanu esam sākuši ar ģeotelpiskajiem datiem un ģeotelpisko informāciju. Patiess prieks, ka šos mūsu atvērtos datus un datu servisus aktīvi izmanto interesenti,” stāsta Māris Kuzmins.

LVM darbojas ģeotelpisko informācijas tehnoloģiju nozarē gan piedāvājot savus produktus un pakalpojumus, gan veicinot nozares attīstību, ģeotelpisko tehnoloģiju un datu pieejamību jebkuram Latvijas uzņēmumam un iedzīvotājam. Sadarbojoties ar citiem uzņēmumiem un organizācijām pamazām tiek aktualizēts jautājums un veicināta ģeotelpisko datu un servisu atvēršana valstī, jo to pieejamība ir nozīmīgs informācijas resurss dažādām nozarēm. LVM mēģina ne tikai iesaistīties diskusijās, bet arī rādīt piemēru ar sev pieejamās ģeotelpiskās informācijas atvēršanu un brīvpieejas nodrošināšanu. 

LATA apvieno organizācijas un privātpersonas, tajā skaitā IT piegādātājus un lietotājus, kuri saskata ekonomiskus ieguvumus no atvērtu tehnoloģiju plašākas izmantošanas Latvijā. LATA gada balvas mērķis ir izcelt un godināt Latvijas privātā un publiskā sektora, akadēmiskās vides pārstāvju un privātpersonu ieguldījumu atvērtu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izstrādē, izmantošanā, popularizēšanā.