31 • 08 • 2017

Bārbeļu diena Latvijas valsts mežu vēstniecībā

Barbeles

Trešdien, 6.septembrī ikviens ir laipni aicināts apmeklēt "Bārbeļu dienu" Latvijas valsts mežu vēstniecībā, kuras ietvaros būs iespējams gan iegādāties bārbeles, gan saņemt konsultācijas no speciālistiem par to kopšanu un audzēšanu. Bārbeles (latīņu val. Berberis) ir augi, kas ar savu krāšņo ziedēšanu izdaiļo dārzus ne tikai maijā un jūnijā, bet gan visu vasaru un arī rudeni.

Bārbelēm veltītais pasākums iepriecinās apmeklētājus ar plašu stādu klāstu. Visas dienas garumā – iespēja apskatīt un iegādāties visdažādāko šķirņu bārbeļu stādus, kā arī LVM kokaudzētavu aktuālākās jaunās šķirnes "Anna", "Lime Star", "Organge Ice", "Red Tower", "Ruby Star" un "Yellow Tower". Katrs bārbeļu dienas laikā veiktais pirkums piedalīsies īpašā loterijā.

Laikā no pulksten 17.00 līdz 18.00 būs iespējams saņemt padomus no LVM kokaudzētavu profesionāļiem par šo krūmu vēsturi, šķirnēm, audzēšanas niansēm un citiem saistošiem tematiem.

Barbelu ielugums

Bārbeles ir dāsnas, jo cilvēkam noderīgas ir visas šī auga daļas. Lai gan visizplatītākā ir bārbeles augļu izmantošana uzturā un medicīnā, arī bārbeles koksne un miza var būt vērtīgs dabīgās kosmētikas līdzeklis. Jau septiņpadsmitajā gadsimtā matu veselības uzlabošanai tika izmantota pasta, kas gatavota no dedzinātu bārbeļu pelniem un ūdens. Regulāri lietojot šādu līdzekli, mati ar laiku ieguvuši gaišāku toni, bet sievietes, kuras jau bijušas apveltītas ar gaišu matu rotu, izmantojot pastu, matiem piešķīrušas dzeltenīgu toni. Šī dzeltenīgā toņa dēļ gaišmates esot dēvētas par “bārbeļu blondīnēm”.

Augļu ārstnieciskās īpašības cilvēki augstu vērtēja jau senajā Ēģiptē. Vēsture liecina, ka ēģiptieši bija iecienījuši sīrupu, kuram kopā ar vairāku citu augu ekstraktiem tika pievienota bārbeļu sula. Šāds sīrups uzturā tika lietots, lai pasargātu iedzīvotājus no saslimšanas ar mēri. Mūsdienu zinātnieki uzskata, ka šāda līdzekļa lietošana tik tiešām varētu būt bijusi pamatota, jo bārbeļu sulai piemīt spēcīgas antibakteriālas īpašības.

Latvijas valsts mežu vēstniecība ir vieta, kur uzturēt cilvēka un meža savstarpējo dialogu, kā arī nelielu daļu no meža ienest savās mājās. Ja ir vēlme būt nedaudz tuvāk dabai, bet lielais atpūtas vietu skaits šķiet mulsinošs, vēstniecībā ir pieejami informatīvie materiāli un speciālistu konsultācijas par LVM apsaimniekotajām atpūtas vietām un ezeriem. Tā atrodas Rīgā, Vaiņodes ielā 1 un ir atvērta ik darba dienu no plkst. 9.00 līdz 18.00, kā arī sestdienās no 09.00 līdz 15.00. Aktuālāko mežā un dārzā uzzini pirmais vēstniecības Facebook lapā: www.facebook.com/LVMVestnieciba.

Lasīt vairāk: