02 • 05 • 2017

Meža olimpiādes finālisti mērojas spēkiem Tērvetē

lvm meza olimpiade 01

Vai mežs pieaug vairāk, nekā tas tiek nocirsts? Vai no koksnes var gatavot dāmu zeķubikses? Kuras ir priežu, kuras egļu sēklas? Uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem atbildēja, kā arī demonstrēja krāšņus radošos priekšnesumus, kuros tika atklāta saistība starp ziepju burbuļiem un mežu,  LVM Meža olimpiādes finālisti, kuri pulcējās 27. aprīlī Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē desmit aktīvāko Latvijas skolēnu komandu sastāvā.

Šogad Meža olimpiādes finālā komandām bija jāparāda savi spēki divos posmos – aktīvās un izzinošās orientēšanās sacensībās un radošā priekšnesuma prezentēšanā. Par prātā paliekošākajiem no 30 orientēšanās uzdevumiem sacensību dalībnieki atzina mīklu minēšanu dabas parka Raganu silā, bērza ripas zāģēšanu līdz precīziem 400 gramiem, kā arī koksni saturošu produktu atpazīšanu, kas ne tikai skolēnus, bet arī skolotājus pārsteidza ar koksnes  izmantošanas plašajām iespējām.

Savukārt sacensību turpinājumā žūrija, kuras sastāvā bija Zemkopības ministrijas Meža departamenta Meža nozares stratēģijas un atbalsta nodaļas vecākā referente Māra Mīkule, LVM komunikācijas projektu vadītāja Līga Abizāre, LVM komunikācijas speciāliste Anda Sproģe, Latvijas valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošā pētniece Dagnija Lazdiņa, Valsts izglītības satura centra vecākā referente Inese Liepiņa un LVM dabas parka Tērvetē meža māte vērtēja komandu radošos priekšnesumus, kas tām bija jāsagatavo kā mājasdarbs. Žūrija komandu priekšnesumiem piešķīra punktus par to, kā tiek atklāta meža saistība ar ziepju burbuļiem, kāda ir komandas dalībnieku iesaiste un radošā pieeja priekšnesuma demonstrēšanā. LVM Meža olimpiādes dalībnieki šo uzdevumu tika ietērpuši gan krāšņos tērpos, gan skanīgās dziesmās, parādot, ka arī šādu tematu iespējams izskaidrot ne tikai, lasot mācību grāmatās.

lvm meza olimpiade 02

Šogad sīvā cīņā 1. vietu un galveno balvu - nedēļu ilgu ārzemju dabas ekspedīciju Austrijā izcīnīja Siguldas 1. pamatskolas 8. klases komanda “S!guldieši”.

Pavisam nedaudz līdz LVM Meža olimpiādes čempionu titulam pietrūka Aizputes vidusskolas komandai, kas ieguva 2. vietu un Krāslavas pamatskolas “Zīļotāji”, kuri izcīnīja 3. vietu, balvā iegūstot iespēju visai klasei doties izzinošā LVM Meža ekspedīcijā.

Aizputes vidusskolas bioloģijas skolotāja Vika Vasiļevska dalās ar gūtajiem iespaidiem par Meža olimpiādes sacensībām: “Jauki, ka pasākums notika dabā, jautājumi bija izzinoši. Bija arī jāpagatavojas. Tā ir tā pievienotā vērtība, ka bērni gatavojoties mācās, un tieši šīs zināšanas viņiem paliek daudz labāk prātā, nekā sēžot stundā. Mēs katru gadu sekojam līdzi LVM aktivitātēm. Šogad esam piedalījušies arī LVM Bioekonomikas skolas konkursā. Būtībā, ja konkursu organizē Latvijas valsts meži, tad es zinu, ka par visu būs padomāts un visiem būs patīkami.”

Atzinību saņēma arī tie, kuri šogad neiekļuva pirmajā trijniekā, bet demonstrēja ne mazāku aktivitāti finālsacensību posmos – 4. vieta Nīkrāces pamatskolas 7. un 9. klašu komandai “Domājošie ķekatnieki”, 5. vieta Tukuma novada Irlavas vidusskolas 7. un 8. klašu komandai “Meža skudras”, 6. vieta Carnikavas pamatskolas 7. klases komandai, 7. vieta Nīkrāces pamatskolas komandai “Meža gudrinieki”, 8. vieta Jelgavas 2. pamatskolas 8. klases komandai “Mežinieki”, 9. vieta  Slokas pamatskolas komandai “Mežači” un 10. vieta Aizkraukles novada vidusskolas komandai “Cietie rieksti”.

Aizkraukles novada vidusskolas komanda šogad LVM Meža olimpiādē piedalījās pirmo reizi un veiksmīgi iekļuva labāko komandu desmitniekā. Komandas skolotāja Žanna Murahina stāsta, ka par LVM Meža olimpiādi bija dzirdējusi arī pagājušo gadu, bet nebija izdevies ieinteresēt skolēnus piedalīties šajā projektā.

“Tā ir laba pieredze skolēniem, kā strādāt komandā, redzēt kādi ir citu radošie darbi un kāda ir attieksme. To mēs ņemsim vērā nākamgad. Protams arī tas, ka pasākums norisinājās šādā  brīnišķīgā vietā (LVM dabas parks Tērvetē), kuru es un bērni iepazinām no citas puses,” komentē skolotāja.

lvm meza olimpiade 03

Kamēr žūrija devās apkopot LVM Meža olimpiādes sacensību rezultātus, lai noteiktu šī gada uzvarētājkomandu, dalībniekiem bija sarūpēts aizraujošs pārsteigums no zinātkāres centra “Zili brīnumi”, kas ar iespaidīgiem eksperimentiem atklāja zinātnes aizraujošo pusi, un ļāva skolēniem mācību stundās gūtās zināšanas skatīt no klātienē.

LVM Meža olimpiāde ir ikgadējs pasākums, kuru organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Tas tiek rīkots ar mērķi popularizēt Latvijas skolās radošu un veselīgu mācīšanos ārpus telpām – dabā, kā arī veicināt jauniešu izpratni par Latvijas lielāko atjaunojamo resursu – mežu.

Šogad LVM Meža olimpiādes ietvaros Latvijas skolu skolēni tika aicināti izdomāt jaunu āra mācību spēli par mežu un izspēlēt to kopā ar klases biedriem brīvā dabā, izmantojot dabas materiālus. Komandai bija jāapraksta spēles noteikumi un jārada 1 minūti gara video pamācība, kurā redzama spēles norise. Desmit komandas, kuru spēles ieguva visvairāk žūrijas un Facebook lietotāju simpātijas, tika izvirzītas Meža olimpiādes finālsacensībām LVM dabas parkā Tērvetē.

Plašāka informācija pieejama www.mammadaba.lv/skolam sadaļā "Meža olimpiāde".