12 • 04 • 2017

Dabas dienā informē par vides situāciju LVM mežos

dabas dienas 2017

7. aprīlī jau piecpadsmito reizi norisinājās AS „Latvijas valsts meži” organizētais pasākums “Dabas diena”, kurā LVM pārstāvji vēstīja par pērnā gada meža apsaimniekošanas, vides monitoringa un attīstības projekta “Ainavu ekoloģiskās plānošanas principu ieviešana meža apsaimniekošanas plānošanā” rezultātiem.

Šāds monitorings tiek veikts katru gadu, un tā laikā tiek novērtēta meža apsaimniekošanas ietekme uz īpaši aizsargājamām un retām putnu sugām, augiem, bezmugurkaulniekiem, aizsargājamiem biotopiem. Pēc iegūtajiem datiem tiek vērtēts, vai nepieciešams veikt papildus pasākumus, lai nodrošinātu meža vērtību saglabāšanu.

Vecākā vides eksperte Ieva Rove informēja, ka šobrīd apmēram 60 tūkstošos hektāru LVM pārvaldītajās meža zemes ir konstatēti dažādi Eiropas Savienības nozīmes biotopi. Vidēji katru gadu šī platība pieaug par aptuveni 10 tūkstošiem hektāru. Lielākā daļa no biotopiem tiek kartēti un aizsargāti brīvprātīgi.

“Pozitīvi, ka īpaši aizsargājamo putnu sugu monitoringa ietvaros Ziemeļkurzemē atrasta klinšu ērgļa ligzda, kas liecina par jaunas populācijas veidošanos šajā reģionā,” dalījās vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis. Vides eksperts Aigars Kalvāns, kurš koordinē zivjērgļu ligzdošanas sekmju monitoringu, informēja, ka pērn konstatēts lielākais jebkad zināmais apdzīvoto zivjērgļu ligzdu skaits vienā gadā, sasniedzot 135.

Dabas dienas izskaņā klausītāji iepazinās ar projekta “Ainavu ekoloģiskās plānošanas principu ieviešana meža apsaimniekošanas plānošanā” rezultātiem. Tas tiek izstrādāts, lai nodrošinātu LVM realizētās meža apsaimniekošanas prakses saskaņu ar ekoloģiskajām funkcijām – saglabātu sugu un ekosistēmu daudzveidību, nodrošinātu ES nozīmes sugu un biotopu veidu labvēlīgu aizsardzības statusu.

Ainavu ekoloģiskā plānošana ir instruments, kas integrē dabas resursu izmantošanu ar bioloģisko ilgtspēju, ņemot vērā procesus un dabiskās izmaiņas dažādos laika un telpas mērogos. Līdz 2018. gadam plānots pilnveidot metodiku un sagatavot vadlīnijas ainavu ekoloģiskās plānošanas principu integrēšanai LVM meža apsaimniekošanas plānošanā.