03 • 04 • 2017

Valsts mežos iestādīs teju 23 miljonus koku

meza stadisana

Līdz ar siltā laika iestāšanos šajā nedēļā AS “Latvijas valsts meži” uzsāk meža atjaunošanas darbus. Kopumā 2017. gadā plānots iestādīt mežu 8000 hektāru lielā platībā, izmantojot teju 23 miljonus koku stādu.

Mežā šogad tiks iestādīti 12.3 miljoni priežu ietvarstādi, 1.1 miljons egļu ietvarstādi, 5.3 miljoni egļu stādi ar uzlaboto sakņu sistēmu, 1.9 miljoni bērzu ar uzlaboto sakņu sistēmu, kā arī 0.2 miljoni melnalkšņu ar uzlaboto sakņu sistēmu.

Īpaši svarīga pirms stādīšanas ir stādu apstrāde, lai tos pasargātu no dažādiem kaitēkļiem, piemēram, priežu lielā smecernieka, kas barojas, apgraužot jauno skuju kociņu stumbru mizu. Lai to novērstu, LVM kokaudzētavās jaunie stādi tiek apstrādāti, izmantojot gan tradicionālās, gan alternatīvas un videi draudzīgas metodes. Pērn meža atjaunošanas procesā 5% no iestādītajiem skuju kokiem tika apstrādāti ar vasku. Savukārt 2017. gadā, līdz ar jaunas līnijas uzstādīšanu “Mazsilu” kokaudzētavā, stādiņi tiek apstrādāti arī ar smilts un līmes maisījumu Conniflex.

Sekot līdzi meža atjaunošanas gaitai iespējams www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā „Iestādīto koku skaitītājā".

Lasīt vairāk: