05 • 01 • 2017

Sarežģītais un izaicinājumiem pilnais 2016. gads

“2016. gads nebija viegls, tomēr nākotne nav krāsojama drūmās krāsās”, tā situāciju meža nozarē aizvadītajā gadā raksturo AS “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks. AS “Latvijas valsts meži” darbība ir cieši saistīta ar koksnes pārstrādātāju darbu un situāciju galaproduktu tirgos ārzemēs, ietekmē arī cenas Latvijā.

Roberts Strīpnieks: “Haoss Tuvajos Austrumos, kas bija sācies jau 2015. gadā, lielai daļai uzņēmēju, kas strādāja ar tādām valstīm, kā, piemēram, Ēģipte, lika piedzīvot nopietnu kritumu. Tā kā trešā daļa no Latvijā saražotajiem augstākās kvalitātes zāģmateriāliem dodas uz Lielbritāniju, britu mārciņas krituma dēļ biznesa rentabilitāte ar šo valsti tika smagi iedragāta. Kritums britu mārciņai pret eiro sasniedza līdz pat 12% un, protams, ka šādā sarežģītā un nestabilā tirgus situācijā parādās arī dempingotāji, kas jauc gaisu. Tas viss ir novedis pie tā, ka gala produktu cenās notiek nepārtraukta lejupslīde, arī zāģmateriālu tirgos notiek lejupslīde, īpaši priedei, mazāk asi tas izteikts eglei. Siltās ziemas un koksnes granulu ražošanas straujais pieaugums visā Eiropā ir atstājis graujošu ietekmi uz kokapstrādes un mežsaimniecības bakusproduktiem - šķeldu, malku, zāģu skaidām. ”

Kopumā uz jauno, 2017. gadu AS “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks raugās kaut ar piesardzīgu, tomēr optimismu. Viņaprāt tomēr pats lielākais izaicinājums mums visiem meža nozarē būs koksnes blakusproduktu tirgus, kur gaismas staru vismaz pagaidām nevaram ieraudzīt.