19 • 05 • 2016

Ar jaunām zināšanām un prieku par padarīto noslēgusies Mammadaba meistarklase

IMG 4564

Skaistajā pavasara ziedu dullumā simbolisku izlaidumu piedzīvo AS “Latvijas valsts meži” Mammadaba meistarklase. Ar nezūdošu prieku un aizrautību skolotāji mācību gada laikā ved bērnus dabā, mācās par to un iegūst ne tikai zināšanas, bet arī pozitīvas emocijas, smeļas dabas doto prieku, lai kļūtu par Mammadaba meistarklases meistariem.

Šis gads kā jauns starts, kā papildinājums iepriekš apgūtajam un padarītajam – jauns Mammadaba meistarklases nolikums un jauni darbi! Šoreiz meistarklasē aicinājām veikt trīs meistardarbus – āra meistarstundu, koka meistarstiķi un meža meistardienu. Ar aizrautību tika pētīti koki tuvākā un tālākā apkārtnē, tika gatavoti koka darbi – mākslas objekti, āra tāfeles, iekārtotas zaļās klases, sajūtu takas, koka spēles, putnu būri un daudz citu interesantu un noderīgu lietu gan mācību procesam, gan brīvajiem brīžiem, kā arī tika pavadītas dienas mežā, izzinot un iepazīstot to.

Rīgas Juglas vidusskolas 3. klases skolotāja Evrika Udalova atzīst, ka arī Rīgas lielajām skolām tā ir iespēja iepazīt un baudīt dabas skaistumu, sajust meža spēku: “Tā ir iespēja būt dabā, dzīvot saskaņā ar dabu, rodot jaunas idejas. Turklāt tā ir iespēja mācību procesu vadīt saskaņā ar mūsu skolas vērtībām, tā ir iespēja dažādot skolēnu ikdienu, aicinot būt radošiem, un rūpēties par mūsu dabu!”

Starptautiskās vides izglītības fonda (Foundation For Enviromental Education - FEE) programmas Learning About Forests (“Izzini mežu”) direktore Reičela Boila (Rachel Boyle) ir pārliecināta, ka Mammadaba meistarklasei izdevies parādīt visai pasaulei, ka, mācoties šādā veidā, skolēni iegūst daudz vairāk. Arī šogad 33 Latvijas skolām tiek piešķirts augstākais novērtējums – starptautiskās vides izglītības programmas diploms.

Engures vsk 2.kl

Šajā mācību gadā kopumā 530 pedagogi no 151 Latvijas skolas kopā ar saviem skolēniem ir mācījušies ne tikai sēžot skolas solos, bet ir devušies ārpus telpām – dabā. Ir prieks par 390 meistarklasēm un 98 mācekļu titulu ieguvušajām klasēm. 6594 meistari viens otru nu varēs atpazīt pēc īpašajām Mammadaba meistarklases nozīmītēm.

Ik gadu katrā LVM mežsaimniecībā tiek atvērtas Mammadaba vēstniecības. Šo titulu 2015./2016. mācību gadā godam nesa astoņas skolas – Rīgas Pļavnieku sākumskola, Jelgavas 2. pamatskola, Tīnūžu pamatskola, Saldus 2. vidusskola, Valdemārpils vidusskola, Gaigalavas pamatskola, Galgauskas pamatskola un Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola. Šīs skolas kopā ar pārējām 41 Mammadaba meistarskolām saņem īpašos vēstniecību meistarības meža kociņus, lai simboliski audzētu savu skolas meistarmežu.

Aizverot vienas durvis, jaunas atveras, tāpat ir arī Mammadaba vēstniecībām – nolaižot vienu karogu, jauni jāceļ mastā. Ar prieku ziņojam, ka novērtējot mācību gadā paveiktos darbus, par nākamā gada Mammadaba vēstniecību skolām tiek nominētas astoņas skolas astoņos LVM mežsaimniecību reģionos:

  • Rīgā – Mārupes vidusskola
  • Rietumvidzemē – Laurenču sākumskola
  • Austrumvidzemē – Grundzāles pamatskola
  • Ziemeļlatgalē – Meirānu Kalpaka pamatskola
  • Dienvidlatgalē – Jersikas pamatskola
  • Dienvidkurzemē – Nīkrāces pamatskola
  • Zemgalē – Jelgavas Spīdolas ģimnāzija
  • Vidusdaugavā – Pļaviņu novada ģimnāzija

Mammadaba meistarklasi pagājušajā mācību gadā pabeidza 9033 skolēni un skolotāji no 133 Latvijas skolām, no kuriem 2943 skolēni ieguva Meistara titulu, 1190 – tapa par Zeļļiem un 4798 par Mācekļiem.

Mammadaba meistarklase ir pastāvīga un vispusīga iespēja skolām tuvināt mācību procesu dabai. Tā piedāvā skolotājiem un skolēniem apgūt vides izglītības programmu “Izzini mežu” ar aktīvu atpūtu Latvijas valsts mežos. Katrai klasei ir iespēja kļūt par Mammadaba meistarklasi un iegūt zaļas balvas!

Mammadaba meistarklasi organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Valsts Izglītības satura centru vides izglītības programmas “Izzini mežu” ietvaros. Kontaktpersona – Anda Sproģe, tālr. 67085432, 26540801, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.