22 • 04 • 2016

Par tīru un sakoptu mežu

cukmens talka

Gaidot Lielo talku, kas visā Latvijā notiks rīt, 23. aprīlī, valsts mežos jau aktīvi rit meža sakopšanas un atpūtas vietu labiekārtošanas darbi. Talcinieki, kas rīt dosies uz Balvu iecirkņa mežu, plecu pie pleca varēs darboties ar tīru mežu aizstāvi Cūkmenu, savukārt Salacgrīvas novadā būs iespēja piedalīties Liepupes pilskana labiekārtošanas darbos. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir Lielās talkas viens no iniciatoriem un ikgadējais partneris.

Uzņēmuma apsaimniekotajos mežos aktīva rosība dabas sakopšanā un atpūtas vietu labiekārtošanā vērojama visa gada garumā. LVM apsaimniekotajās meža teritorijās plānoti vairāk nekā 200 dažādi meža sakopšanas, atpūtas un piemiņas vietu labiekārtošanas darbi un izziņas pasākumi, kuros piedalīsies teju 6000 bērnu un jauniešu.

“Latvija ir ceturtā mežainākā valsts Eiropā, turklāt ikkatrs iedzīvotājs var brīvi doties mežā ogot, sēņot un iegūt citas meža veltes. Mežs ir iecienīta pastaigu un brīvā laika pavadīšanas vieta lielai iedzīvotāju daļai. Ir nepatīkami šādās pastaigās redzēt atkritumu kaudzes. Tāpēc ir svarīgi nevis tikai vienu dienu gadā veltīt, lai savāktu citu cilvēku atstātās cūcības, bet būtiski ir runāt un izglītot gan lielus, gan mazus par to, kā jāuzvedas mežā. LVM darbinieki par tīru mežu rūpējas ikdienas, diemžēl cūcības un atkritumi mežā ir joprojām aktuāla problēma,” teic LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, norādot, ka gadā no meža tiek izvestas vairāk nekā 2000 tonnas atkritumu.

Zaļākai skolai

Mammadaba vēstniecības (2010/2011 m . g.) – Ziepniekkalna sākumskolas skolēni šonedēļ aktīvi darbojās skolas pagalma sakopšanas un apzaļumošanas talkā, iestādot 30 meža stādus, kas auguši LVM Kalsnavas kokaudzētavā. Daļa mācību stundu tiek organizētas ārpus ierastajām mācību telpām – skolas pagalmā. Pateicoties LVM sarūpētajiem meža stādiem, turpmāk skolēni varēs par mežu un kokiem mācīties izejot vien pagalmā un pētot jauniestādītos bērzus, egles, priedes un pīlādžus. Lai aug un ražo vairāk skābekli!

IMG 20160422 1146577777

Atkritumu apjomi nesamazinās

Arī Latgales pusē notiek aktīva rosība, lai atbrīvotu dabu no nevēlamajiem atkritumiem un padarītu pastaigu Ančupānu meža parkā par tīkamu un skaistu Rēzeknes pilsētas un novada iedzīvotājiem, kā arī parka viesiem. Gadu no gada parkā tiek uzlabota infrastruktūra, piedāvājot iespēju baudīt meža klusumu, atpūsties uz koka soliņiem, kā arī uzkāpt 28,5 metrus augstā koka skatu tornī. Savukārt spēku atgūšanai lieti noderēs blakus skatu tornim izveidotā atpūtas vieta, kas tā vien aicina nobaudīt līdzpaņemto brīvdabas maltīti. Diemžēl nevietā izmestie atkritumi šo skaistumu grauj – pieaug apmeklētāju interese, pieaug nevietā izmesto atkritumu daudzums. Tāpēc Rēzeknes pilsētas skolēni, kas kopā Cūkmenu sakopa cilvēku atstātos nedarbus, aicina turpmāk būt vērīgiem un pieklājīgiem dabas priekšā un nemēslot mežā!

LVM kampaņa “Nemēslo mežā!” tiek īstenota kopš 2005. gada visā Latvijā, tās galvenais cīnītājs ir Cūkmens.