17 • 02 • 2016

Meža stādi jāizvēlas laikus

 AE D 152361

„Kvalitatīvu meža stādu izvēle un iegāde jāplāno savlaicīgi, ” teic „LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece ražošanas jautājumos Laima Zvejniece, norādot, ka stādu audzēšana, kas vidēji ilgst no 1,5 līdz 2 gadiem, ir jāplāno ne tikai apjomos, bet jāievēro arī stādu suga un reģionālā izcelsme.

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” pārvaldībā ir Eiropā modernākās kokaudzētavas, kurās no īpaši atlasītām sēklām audzē kvalitatīvus jaunos stādiņus, ar kuriem tiek atjaunoti gan Latvijas, gan kaimiņvalstu – Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas – meži.

Pateicoties Latvijas meža zinātnieku vairāku gadu desmitu ilgam darbam selekcijas jomā, izaudzētie stādi no specializētās sēklu plantācijās iegūtā materiāla aug ievērojami labāk un pieauguša meža apmērus sasniedz ievērojami ātrāk, piemēram, priede ciršanas vecumu sasniedz jau 80–90 gados, un arī koku stumbri ir taisnāki. Tas savukārt ļauj ikvienam meža īpašniekam palielināt sava meža nākotnes vērtību pat par 20–30%. Kokaudzētavas Latvijā vēsturiski sauc arī par kokskolām, tā atgādinot par šajā darbā nepieciešamo gudrību, pacietību un ilgtermiņa ieguldījumu.

Veiksmīgas meža atjaunošanas priekšnosacījums ir kvalitatīvu stādu izvēle. Pāraugušu stādu transporta un stādīšanas procesa izmaksas sadārdzinās, turklāt tā ieaugšana un aklimatizācija mežā var būt apgrūtināta. Tāpēc „LVM Sēklas un stādi” saviem klientiem, kas veikuši savlaicīgu stādu pasūtījumu, nodrošina kvalitatīvu stādu piegādi, kas mežā ieaugs labāk un ekonomēs klientu laiku un līdzekļus.

„LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas šobrīd ir noslēgušas līgumus par stādu piedāvājumu visam 2016. gada pavasarī pieejamajam stādu apjomam kokaudzētavās. 2016. gadā „LVM Sēklas un stādi” plāno realizēt vairāk nekā 45 miljonus stādu, no kuriem 22,3 miljoni stādu paredzēti LVM apsaimniekoto platību apmežošanai, 12,3 miljonus stādu plānots pārdot Latvijas privāto mežu īpašniekiem, bet atlikušo – eksportēt.

Jauni stādu pieteikumi tiks reģistrēti 2016. gada rudenī vai 2017. gada pavasarī. Atkāpes ir iespējamas gadījumos, kad līguma ietvaros pasūtītājs veic izmaiņas stādīšanas periodā, t. i.  ja stādu apjoms tiek samazināts, šie stādi nonāk brīvā tirdzniecībā. Tie īpašnieki, kas savlaicīgi – vismaz 1 gadu pirms plānotās stādu piegādes – pieteikuši pasūtījumu vai jau noslēguši līgumu, var būt droši par pasūtījuma izpildi.

Vietējie mežu īpašnieki novērtē iespēju izvēlēties sev interesējošo stādu veidu, atkarībā no iespējām un atjaunojamās platības, bet Skandināvijas valstis – augsto stādu sala izturību un ieaugšanas kvalitāti.

„LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas piedāvā dažāda veida stādus:

  • Kailsakņi – stādi ar vaļēju sakņu sistēmu, kas nav speciāli veidota. Šiem stādiem ir ierobežots stādīšanas laiks, nav izslēgta arī sakņu iežūšanas iespējamība, tādēļ tie ir lētākie stādi.
  • Kailsakņi ar uzlabotu sakņu sistēmu – stādi ar vaļēju, speciāli veidotu sakņu kamolu. Tiem ir samazinātas sakņu iežūšanas iespējas, labs stādu ieaugšanas potenciāls, kā arī ir mazākas kopšanas izmaksas stādu augšanas pirmajā gadā. Taču arī šiem stādiem ir ierobežots stādīšanas laiks.
  • Ietvarstādi – stādi ar slēgtu, kompaktu sakņu sistēmu, kas ietverta augsnes (kūdras) substrātā. Ietvarstādus ērti un kvalitatīvi var stādīt gandrīz visu gadu, turklāt stādi neiežūst pārvadāšanas un stādīšanas procesā. Vēl viena ietvarstādu priekšrocība – nepieciešamās barības vielas stādam pirmajā augšanas gadā jau ir daļēji nodrošinātas, tādējādi stāds aug straujāk.

Vietējie mežu īpašnieki novērtē iespēju izvēlēties sev interesējošo stādu veidu, atkarībā no iespējām un atjaunojamās platības, bet Skandināvijas valstis – augsto stādu sala izturību un ieaugšanas kvalitāti.

AS „Latvijas valsts meži” aicina visus meža īpašniekus par mežu atjaunošanu domāt savlaicīgi, jo stādu audzēšana ir jāplāno ne tikai apjomos, bet arī pa sugām un reģionālajām izcelsmēm!

seklasunstadi