04 • 01 • 2016

Pērn eksportēts rekordliels stādu apjoms

 MG 4572222

Pateicoties siltajam laikam aizvadītā gada nogalē, AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās līdz pat Ziemassvētkiem ritēja aktīvs darbs pie stādu novākšanas no lauka un to realizācijas vai „iemidzināšanas ziemai”. Līdz ar to pērn tika sasniegts vēl nebijis eksportēto stādu apjoms – 12 miljoni stādu, kas salīdzinot ar 2014. gada eksportēto stādu apjomu pieaudzis teju par 40%.

AS „Latvijas valsts meži” saņēma apbalvojumu „Latvijas Eksportprece 2015” par eksporta apjoma būtisku palielināšanu.

„LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece Laima Zvejniece norāda: „Mūsu deviņu kokaudzētavu kapacitāte ir liela, varam ne vien nodrošināt vietējo tirgu, kas ir mūsu prioritāte, bet arī eksportēt kvalitatīvus stādus uz ārvalstīm, tādējādi stiprinot gan LVM saimniecisko darbību, gan Latvijas ekonomiku.” Latvijā selekcionētie stādi guvuši lielu atzinību Skandināvijas valstīs, pateicoties klimatam atbilstošai izcelsmei un ģenētiskajai kvalitātei „uzlabots” vai pat „pārāks”.

Savukārt vietējā tirgū „LVM Sēklas un stādi” pērn realizējusi 34,8 miljonus stādu, no kuriem 23 miljoni stādu ir iestādīti Latvijas valsts mežos, bet pārējie – pārdoti vietējiem mežu apsaimniekotājiem. Kamēr gaisa temperatūra bija virs 0 grādiem, daļa stādu tika „iemidzināti ziemai”, lai, iestājoties siltākam laikam, tos varētu stādīt mežā, pasargājot no nelabvēlīgām, atkušņiem bagātām ziemām, kailsaliem, kā arī nodrošinot savlaicīgu stādu realizāciju klientiem pavasarī.  

„LVM Sēklas un stādi” apsaimnieko meža sēklu plantācijas 698 ha platībā, kur, pateicoties Latvijas mežzinātnes institūta „Silava” zinātniskās selekcijas pētījumiem, tiek ievāktas ģenētiski augstvērtīgas sēklas. Izaudzēto stādu izmantošana dod iespēju paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 20%, salīdzinot ar stādiem, kuri audzēti no mežaudzēs ievāktajām sēklām, kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%. Turklāt daļa stādu tiek apstrādāti ar alternatīvām, dabai draudzīgām augu aizsardzības metodēm, piemēram, biovasku, lai pasargātu jauno kociņu no iespējamajiem kukaiņu bojājumiem mežā.

Lasīt vairāk: