11 • 03 • 2015

Ar putnu dziesmām klāt kāzu laiks mežā

putniudens pavasaris

Marts ir pavasara pirmais mēnesis. Gaisa temperatūra jūtami paaugstinās, dienas kļūst arvien garākas un saulainākas, zied sniegpulkstenītes, kokiem plaukst pumpuri, sākas sulu tecināšanas laiks. Līdztekus šīm dabas pārmaiņām, norit pārmaiņas arī dzīvnieku pasaulē – atgriežas pirmie gājputni un riesto ligzdotāji, meža zvēri lūko un sasaucas ar savām „otrām pusītēm".

Jo garākas kļūst dienas, jo skanīgākas top mazputniņu dziesmas. Jau februāra vidū saklausāmi ne vienas vien sugas dzeņveidīgie. Agrāk riestojošie pūčveidīgie putni – meža pūces, Urālpūces un bikšainie apogi, apodziņi –, izvēlas konkrētas vietas ligzdošanai, dažs naskāks pāris jau nolūko dobumu bērnu audzināšanai. Riesta noskaņojuma pārņemtie pūču tēviņi vakaros un nakts sākumā sasaucas ar mātītēm.  

Pavasarī cilvēku uzmanību sev pievērš pirmie lauku cīruļu treļļi un klasisko gājputnu – zosu, dzērvju, arī gulbju – kāši un bari. Tiesa, šīs sugas ir tikai putnu ceļošanas aisberga redzamā daļa. Pirmie pie mums ierodas tie putni, kuri ziemo tuvāk – tepat Eiropā.

Ziemai atkāpjoties, vienkopus pulcējas dažādi putni: vietējie ziemotāji, ziemojošie ieceļotāji, kas vēl nav devušies prom, kā arī gājputni, kas te pa ceļam atpūšas, kopā ar šeit ligzdojošajiem gājputniem, kas jau ieradušies.

Jau no janvāra beigām sākas vilku riesta periods, kas noslēdzas tikai marta sākumā. Arī lūšu un lapsu pārošanās periods ir izstiepts: tas ilgst vismaz mēnesi – no februāra sākuma līdz marta vidum. Bet meža caunām februāra nogalē un marta sākumā norit tā saucamais „māņu riests”, kad abu dzimumu pārstāvjiem palielinās aktivitāte – kā īstā riesta laikā.

Īstā dzimumaktivitāte februāra beigās, marta sākumā pārņem  pelēkos zaķus, baltos zaķus, Amerikas ūdeles, ūdrus un jenotsuņus. Jenotsuņiem tikai izpaliek partneru meklēšanas process, jo savas „otrās pusītes” šie zvēri atraduši jau rudenī, pirms laišanās kopīgā ziemas guļā.

Siltās ziemas iespaidā dzīvnieku ziemas miegs šogad nebija ciešs. Arī āpšu pāri siltuma dēļ daudz laika pavadīja ārpus migām, tērējot rudenī uzkrātās, ziemas guļai paredzētās enerģijas rezerves.

Visi zvēri martā vēl ir ģērbti ziemas kažokos – biezākos, gaišākos nekā vasaras tērpi.

Lasīt vairāk: