14 • 09 • 2014

Putnu rallijā 2014 uzvar komanda "Estbirding"

Sestdien un svētdien Latvijā trešo reizi notikušajās ikgadējās starptautiskajās putnu vērošanas sacensībās „Latvijas valsts mežu putnu rallijs – 2014” uzvarējusi komanda „Estbirding” (Andris Klepers, Uku Paal, Mihkel Metslaid, Peeter Raudsepp, Margus Ots), kas sacensību laikā reģistrējusi 139 putnu sugas. Sacensībās piedalījās sešas pieredzējušu putnu vērotāju un ornitologu komandas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.

Komanda „Estbirding” (Andris Klepers, Uku Paal, Mihkel Metslaid, Peeter Raudsepp, Margus Ots),, ar novēroto putnu sugu – ragainais dūkuris – ieguva atzinību par interesantākā putna novērojumu sacensību laikā.

Savukārt komanda „Himantopus himantopus” (Ivars Brediks, Mārcis Tīrums, Māris Strazds, Ieva Mārdega, Mareks Kilups) ieguva atzinību par sacensību norises atraktīvu atspoguļošanu sociālajos tīklos.

Sacensības notika pusē Latvijas teritorijas – Kurzemē un Zemgalē. Sacensību laikā, kas ilga 24 stundas no 13. septembra plkst. 11.00 līdz 14. septembra plkst. 11.00, komandas ar pašu izvēlētiem pārvietošanās līdzekļiem apsekoja sacensību teritoriju, Latvijas putnu sarakstā vizuāli un audiāli fiksējot noteiktās putnu sugas un pasugas, ievērojot nosacījumu, ka sacensību sarakstā fiksējamās sugas vai pasugas putns jānosaka vismaz trīs komandas dalībniekiem. Katrā komandā bija trīs līdz pieci dalībnieki. Sacensību tiesneši bija pieredzējuši putnu pazinēji Valdis Roze, Kārlis Millers un Kaspars Funts.

„Latvijas valsts mežu Putnu rallijs 2014” komandas un dalībnieki

  • „Estbirding” (Igaunija) – Andris Klepers, Uku Paal, Mihkel Metslaid, Peeter Raudsepp, Margus Ots.
  • „Himantopus himantopus” (Latvija) – Ivars Brediks, Mārcis Tīrums, Māris Strazds, Ieva Mārdega, Mareks Kilups.
  • „Lietuvainis” (Lietuva) – Saulius Karalius, Milda Šniaukštienė, Laimonas Šniaukšta, Gediminas Eigirdas.
  • „Garrulus” (Lietuva) – Armandas Naudzius, Marius Karlonas, Vilius Paskevicius, Vytautas Eigirdas.
  • „Nometnieki” (Latvija) – Elvijs Kantāns, Juris Vīgulis, Imants Jakovļevs, Renāte Ondzule.
  • „TTTŠ” (Latvija) – Edgars Laucis, Uģis Piterāns, Ieva Grīnerte, Ritvars Rekmanis.

Putnu vērošanas ralliju organizēja AS „Latvijas valsts meži”, Latvijas Putnu fonds un portāls www.latvijasputni.lv.