25 • 09 • 2016

Putnu vērošanas sacensībās “LVM Putnu rallijs – 2016” uzvar komanda “Saldus izlase”

putnu rallijs 1

Sestdien, 24. septembrī, Latvijā jau piekto reizi tika aizvadītas ikgadējās starptautiskas putnu vērošanas sacensības “Latvijas valsts mežu Putnu rallijs – 2016”. Sīvā cīņā ar novērotām 116 putnu sugām uzvarēja “Saldus izlase” (Māris Jaunzemis, Jānis Jansons, Andris Dekants, Ainars Mankus), otrajā vietā atstājot komandu “TTTŠ” (Uģis Piterāns, Andris Avotiņš, Ritvars Rekmanis, Edgars Laucis), kura novēroja tikai par vienu putnu sugu mazāk. Sacensībās piedalījās 6 putnu vērotāju un ornitologu komandas no Latvijas un Lietuvas. Visām komandām kopumā sacensību laikā izdevās novērot un reģistrēt 152 putnu sugas.

Interesantākā novērojuma kategorijā uzvarēja komanda “Himantopus humantopus” (Ivars Brediks, Edijs Haberkorns, Pēteris Daknis, Māris Strazds, Mārcis Tīrums) ar urālpūces (Strix uralensis) novērojumu naktī Kurzemes ziemeļos. Novērojums apstiprina, ka urālpūce Latvijā paplašina savu dzīves telpu un apgūst aizvien jaunas teritorijas.

Komanda “Saldus izlase” (Ainars Mankus, Māris Jaunzemis, Jānis Jansons, Andris Dekants) ieguva atzinību par sacensību norises atraktīvu atspoguļošanu sociālajos tīklos.

Šogad “Latvijas valsts mežu Putnu rallijs” notika pēc izmainītas formulas – iepriekšējo 24 stundu vietā jauni noteikumi: komandas pēc saviem ieskatiem varēja sākt sacensības ne agrāk kā plkst. 04.00 un turpināt ilgākais 14 stundas ar nosacījumu, ka ir jāpaspēj ierasties noslēguma vietā Latvijas valsts mešu dabas parkā Tērvetē līdz plkst. 19.00. Tas ļāva aptvert diennakts ražīgāko putnu laiku un vienlaikus samazināt dalībnieku slodzi uz mazāk produktīvu stundu rēķina.

Izmainītās formulas dēļ vēl lielāka nozīme bija komandu sagatavotajam mājasdarbam – prasmei veiksmīgi saplānot maršrutu.

Neliels ieskats sacensību gaitā:

  • Lietuviešu komandai “Lietuvainis” sacensību sākumā, naktī, vienīgā nokļuva ļoti stiprā lietū un uzsāka sacensības krietni izlijuši (komandas nosaukums “Lietuvainis” gan ir par godu putnam, kurš sastopams galvenokārt purvos, nevis lietum). Cīņas sparu samirkšana gan nemazināja. Komanda sasniedza 100 putnu sugu atzīmi, un vēlāk dienā novēroja un arī nofotografēja plēsīgo putnu, kura noteikšana lidojumā radīja krietnas grūtības, jo tam astē bija tikai viena spalva. Foto pētīšana, konsultācijas un specializēta plēsīgo putnu noteicēja izmantošana ļāva noteikt sugu: lapseņu klijāns jeb ķīķis.
  • Komanda “Himantopus himantopus” sacensības sāka ar dzirdētu dumbrcāļa balsi, un turpināja ar iespaidīgu šim gadalaikam četru sugu pūču konstatēšanu mežā, ieskaitot urālpūci.
  • Komanda “Nometnieki” uz vietas tomēr nesēdēja un “ķemmēja” Nīcas laukus, Skrundu, Liepāju, bet pēc pašu vārdiem, pietrūka veiksme atrast plēsīgo putnu un dzeņu sugas.
  • “Saldus izlase” sāka savu maršrutu ar Papi. Veiksmīga maršruta izvēle un sistemātiska mežu un Liepājas ezera apkārtnes pārmeklēšana ļāva savākt iespaidīgas 116 sugas. Par interesantāko putnu komanda atzina mazo mušķērāju, kurš vasarā nav īpaši rets, tomēr, šajā laikā to atrast ir grūti.
  • “TTTŠ” komanda, kuru no pirmās vietas šķīra viens novērojums, arī sāka ar Papi, kur putnu sarakstam pievienoja reti sastopamo melngalvas kaiju – otru pretendentu uz interesantākā novērojuma balvu.
  • Komanda “Pingvīni” ­ – sacensību debitanti – pārliecinājās, cik liela nozīme ir pieredzei. Iespējams, neattaisnojās no citām komandām kardināli savādāka maršruta izvēle. Tāpat, komanda uzsvēra, sacensības bija nopietns pārbaudījums iemaņām noteikt putnus pēc balss.

CtJVkHAWEAA5fOx.jpg large copy copy

Komandu sastāvi un novēroto sugu skaits:

  • “Saldus izlase” (Latvija) – Ainars Mankus, Māris Jaunzemis, Jānis Jansons, Andris Dekants – 116 putnu sugas.
  • “TTTŠ” (Latvija) – Uģis Piterāns, Andris Avotiņš, Ritvars Rekmanis, Edgars Laucis – 115 putnu sugas.
  • “Himantopus himantopus” (Latvija) – Ivars Brediks, Edijs Haberkorns, Pēteris Daknis, Māris Strazds, Mārcis Tīrums – 104 putnu sugas.
  • “Lietuvainis” (Lietuva) – Saulius Karalius, Milda Šniaukštienė, Laimonas Šniaukšta, Gediminas Eigirdas – 110 putnu sugas.
  • “Nometnieki” (Latvija) – Elvijs Kantāns, Juris Vīgulis, Imants Jakovļevs, Renāte Ondzule – 96 putnu sugas.
  • “Pingvīni” (Latvija) – Kārlis Bernāns, Roberts Bluķis, Jānis Bernāns – 66 putnu sugas.

Sacensības notika pusē Latvijas teritorijas – Kurzemē un Zemgalē. Sacensību laikā, kas 24. septembrī ilga 14 stundas no plkst. 04:00 līdz plkst. 18:00, komandas ar pašu izvēlētiem pārvietošanās līdzekļiem pēc pašu izvēlēta maršruta apsekoja sacensību teritoriju, Latvijas putnu sarakstā vizuāli un audiāli fiksējot noteiktās putnu sugas un pasugas, ievērojot nosacījumu, ka sacensību sarakstā fiksējamās sugas vai pasugas putns jānosaka vismaz trīs komandas dalībniekiem. Katrā komandā bija trīs līdz pieci dalībnieki. Sacensību tiesneši bija pieredzējušie putnu pazinēji Valdis Roze, Kārlis Millers un Kaspars Funts.

Putnu vērošanas ralliju organizēja AS “Latvijas valsts meži” (LVM), Latvijas Putnu fonds un portāls www.latvijasputni.lv. Vairāk informācijas par sacensībām un to laikā reģistrētajām putnu sugām un pasugām portālos www.mammadaba.lv un www.latvijasputni.lv.

Lasīt vairāk: