30 • 04 • 2018

Meža olimpiādes finālā satiekas zināšanas un sacensību gars

IMG 8184

26. aprīlī skolēni no visas Latvijas tikās LVM Meža olimpiādes 2018 finālā, lai apņēmības un zinātkāres vadīti ne tikai cīnītos par uzvaru, bet arī smeltos jaunas zināšanas par mežu.

Sacensības noritēja divās daļās – pirmajā daļā skolēnu zināšanas un spēja strādāt komandā pārbaudīja aktīvās un izzinošās orientēšanās sacensībās, bet otrajā jaunieši prezentēja sagatavotos priekšnesumus. Par izaicinošāko praktisko uzdevumu dalībnieki atzina līdzsvara noturēšanu, bet no jautājumiem grūtības sagādāja lignīna atpazīšana, kuru izmanto kā saistvielu vairākos ikdienas priekšmetos. Īpašu aizrautību skolēnos izraisīja uzdevums, kurā bija jāatpazīst meža zvēri, to pēdas, kā arī pareizi jāizvieto plāksnes ar mātīšu, tēviņu un mazuļu nosaukumiem.

IMG 7995

Dienas otrajā daļā žūrija, kuras sastāvā bija Zemkopības ministrijas Meža departamenta Meža nozares stratēģijas un atbalsta nodaļas vecākā referente Māra Mīkule, AS “Latvijas Finieris” sabiedrisko attiecību speciālists Pauls Beķeris, LVMI “Silava” vadošā pētniece Dagnija Lazdiņa, kā arī LVM dabas parka Tērvetē vides izglītības speciālistes Inaida Jagučanska un Inese Namniece, komandu priekšnesumiem piešķīra punktus par radošo darbu atbilstību tēmai "Mežs ir mūsu dārzs un mēs tā dārznieki", komandas dalībnieku iesaisti un radošo pieeju priekšnesuma demonstrēšanā. Katra LVM Meža olimpiādes dalībnieku komanda izcēlās ar īpašu iezīmi – daži uzsvaru lika uz spilgtajiem tērpiem, taču daži izvēlējās veidot unikālas dziesmas vai stāstījumus dzejas formā.

IMG 8171

1. vietu un galveno balvu – nedēļu ilgu ārzemju vides ekspedīciju Austrijā izcīnīja Aizputes vidusskolas komanda “Vides pētnieki”, kas ir arī šī gada Dienvidkurzemes reģiona mammadaba vēstniecība. 2. vietu ieguva Irlavas vidusskolas komanda “Meža skudras”, bet 3. vietu ieņēma Aizkraukles novada vidusskolas komanda “Imperium Silva”.

IMG 8175

Turpretim AS “Latvijas Finieris” simpātiju balvu par radošo priekšnesumu saņēma Krāslavas pamatskolas komanda “Možie”.

“Ļoti labi organizēts pasākums! Vislabāk patika orientēšanās - jautājumi bija āķīgi, bet izglītojoši. Visgrūtāk mums bija atpazīt sēklas un noturēt līdzsvaru uz lentas. Lai sagatavotos, iepazināmies ar mācību filmām, domājām priekšnesumu. Bērni nepārtrauca gatavošanos pat braucot autobusā uz Tērveti! Esam patiesi laimīgi par iegūto 1. vietu,” stāsta Aizputes vidusskolas skolotāja Vika Vasiļevska.

IMG 8023

Atzinības un piemiņas balvu saņēma visi finālisti – Carnikavas pamatskolas 8. klase, Nīkrāces pamatskolas komanda “Sprunguļi”, Krāslavas pamatskolas komanda “Možie”, Ventspils 4. vidusskolas komanda “Lielie Gailīši”, Jelgavas 6. vidusskolas komanda “Meža meistari”, Jelgavas 2. pamatskolas komanda “Čiekuri” un Ventspils 4. vidusskolas komanda “Veiklie pētnieki”.

IMG 8091

Žūrijas apspriedes un rezultātu apkopošanas laikā LVM Meža olimpiādes dalībniekus ar krāšņiem paraugdemonstrējumiem iepriecināja radošā komanda “Mārtiņa burbuļi”. Arī paši jaunieši piedalījās neierasti lielo burbuļu pūšanā un tā nebūt nav sagadīšanās – lai ziepju burbuļus padarītu īpaši izturīgus, to pagatavošanai tiek izmantota šķidrā celuloze, kas ir tikai viens no neskaitāmajiem koksnes produktiem!

IMG 8006

LVM Meža olimpiāde ir ikgadējs pasākums, kuru organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Tas tiek rīkots ar mērķi popularizēt Latvijas skolās radošu un veselīgu mācīšanos ārpus telpām – dabā, kā arī veicināt jauniešu izpratni par Latvijas lielāko atjaunojamo resursu – mežu.

LVM Meža olimpiādes ietvaros Latvijas skolu skolēni ir aicināti izdomāt jaunu āra mācību spēli par mežu un izspēlēt to kopā ar klases biedriem brīvā dabā, izmantojot dabas materiālus. Komandai jāapraksta spēles noteikumi un jārada 1 minūti gara video pamācība, kurā redzama spēles norise. Desmit komandas, kuru spēles iegūst visvairāk žūrijas un Facebook lietotāju simpātijas, tiek izvirzītas Meža olimpiādes finālsacensībām LVM dabas parkā Tērvetē.

Plašāka informācija pieejama www.lvm.lv/mezaolimpiade