22 • 02 • 2018

Tiekties augšup uz sauli

mammadaba pavasaris

Par spīti stindzinošajam aukstumam, prātā jau pavasaris – līdz ar strautiņu urdzēšanu, upju čalošanu un pirmajiem zaļajiem pumpuriem, iznācis arī jaunais mammadaba žurnāls "Augšup uz sauli".

Aktīvās atpūtas cienītājiem labpatiks pastaiga Ragakāpas dabas takā, kas piemērota gan pieaugušajiem, gan bērniem. Lai gan pirmajai peldei ir nedaudz par agru, jūras svaigums baudāms arī šajā priežu ieskautajā atpūtas vietā – dažas no šeit esošajām priedēm ir pat 260 gadu vecas!

Iesakām apmeklēt arī kādu no neskaitāmajiem Latvijas avotiem. Ne velti tautasdziesmās un ticējumos slēptās senču gudrības vēsta, ka meitām jāiet muti mazgāt avotā, jo tad tās būšot skaistas. Ja vēlies pārbaudīt dabas dziedniecisko spēku, apmeklē, piemēram, Ellītes purva sēravotu. Citu starpā tas izceļas ar saviem maz mineralizētajiem sērūdeņiem, kādi reti sastopami citur – vietējie iedzīvotāji tos jau izsenis izmantojuši dziedniecībā.

Pavasara jaunumu dvesma manāma arī Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, kas kļuvis par  iemīļotu atpūtas vietu tūkstošiem tūristu. Par prieku parka mazākajiem apmeklētājiem ir uzsākta un raiti turpinās rūķu pilsētas Čiekures jauno kvartālu būvniecība, bet jau šobrīd durvis vēruši Namdaru un Audēju kvartāli, kā arī Ēstuvītes namiņš.

Tuvojoties siltākam laikam, noteikti ieplāno Gaujas plostnieku svētku apmeklējumu, kas ik gadu norisinās Strenčos - starptautiskajā plostnieku pilsētā. Šādu nosaukumu Strenči izpelnījušies jau 2011. gadā, taču šobrīd Gaujas plostnieka amats iekļauts arī UNESCO nemateriālās kultūras mantojumu sarakstā. 

Iedvesmu labajiem darbiem smelies stāstā par LVM vecāko vides ekspertu Uģi Bergmani. Latvijā Uģis pazīstams ar savu nerimstošo degsmi, jau vairākus gadu desmitus izzinot mazo ērgļu dzīvi. 2014. gadā viņš īstenoja sen loloto ieceri par savvaļas putnu rehabilitācijas staciju, kurā "viesojušies" gan vistu vanagi un pūces, gan jūras un mazie ērgļi.

Tomēr, ja prāts nesas uz dārza darbiem, žurnāla lappusēs atradīsi LVM Kalsnavas arborētuma dendroloģes Benitas Rudzītes pavasara dekoratīvo stādu Top 3. Viens no tiem ir par šī gada koku izvēlētais parastais ozols (Quercus robur). Ozols dārzā vai parkā nodrošina ēnu un aizvēju, piešķirot apkārtnei telpas izjūtu, kā arī sniedzot patvērumu no svelmes kādā karstākā vakarā.

Doties pa laipu taku gar jūru, pasmelt riekšavām veselību kādā avotā, vērot pirmos atlidojušos putnus, rosīties piemājas dobē vai doties neaizmirstamā piedzīvojumā – izlem, plāno un baudi!

 

Lasīt vairāk: