27 • 11 • 2017

Zelta čiekuri izglītībai

IMG 8903

Meža nozares gada balva “Zelta čiekurs” jau 14. reizi godinās ļaudis, kuru ikdienas darbs nesis nozīmīgus sasniegumus, sniedzis ieguldījumu meža nozares attīstībā un tās ilgtspējas veicināšanā. Šī gada balvas laureātu vidū ievērību guvusi AS “Latvijas valsts meži” (LVM) skolu izglītības programma, kā arī LVM vecākā meža eksperta Kaspara Rižes darbs nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā”.

“Zināšanas ir zelts. Latvijas zelts ir mežs. Esam gandarīti bērniem un jauniešiem saprotamā valodā skaidrot un izskaidrot, atklāt un aizraut, atbildēt un pat paradīt kā no mazām čiekura sēklām spēj izaugt spēcīgs un skaists mežs. Pateicoties prasmīgai un ilgtspējīgai meža apsaimniekošanai, ievērojot un pilnveidojot mūsu senču tradīcijas, tiek kāpināta meža nākotnes vērtība. Esam gandarīti, ka ar katru gadu pieaug sabiedrības izpratne par mežā notiekošiem procesiem, un pieaug to ģimeņu skaits, kas priekšroku dod pastaigām svaigā gaisā, baudot atpūtu mūsu labiekārtotajos atpūtas objektos un meža takās visā Latvijā,” skaidro AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

DSC 0735

LVM vides izglītību Latvijas skolās īsteno no 2005. gada kopā ar dažādiem Latvijas un Eiropas meža nozares partneriem, balstoties uz Starptautisko Vides izglītības programmu “Izzini mežu", kas darbojas vairāk nekā 20 pasaules valstīs. LVM sadarbībā ar Valsts izglītības centru piedāvā dažādus mācību materiālus un izzinošus bukletus, kas tapuši pedagogu un nozares ekspertu sadarbības rezultātā, kā arī izstrādā aizraujošas un izglītojošas ekskursijas, pārgājienus dažādām vecuma grupām. Sākot jau ar pirmskolu audzēkņiem un beidzot ar augstskolu studentiem un pedagogiem – ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā. Katru gadu vairāk nekā 20 tūkstoši bērnu, jauniešu un skolotāju izzina mežu LVM skolu izglītības programmās.

Balvu “Zelta čiekurs” nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” laureāti ir Kaspars Riže, Marja Gustavsone no Zviedrijas un LVM skolu izglītības programma, ko īsteno Līga Abizāre, Anda Sproģe, Kaspars Riže un Tomass Kotovičs.

zelta ciekurs

Nominācijā “Par mūža ieguldījumu”, kas tiek piešķirta par nozīmīgu mūža ieguldījumu nozares attīstībā, saņems pieci izcili nozares pārstāvji: Juris Emsiņš, Jānis Smilga, Arnis Vairis Balodis, Dainis Blūmentāls, Jānis Uzulis.

Laureāti nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” ir SIA “Amber Wood” (Jaunsvirlaukas pagasts, Jelgavas novads), LVM Mazsilu kokaudzētava (Abavas pagasts, Talsu novads) un SIA “Rīgas Krēslu fabrika” (Rīga).

Laureāti nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” ir meža īpašnieki – Māris Bērziņš no Cieceres pagasta, Kārlis Martinsons no Limbažu pagasta un Guntis Vībāns no Zasas pagasta.

Gada balvas ieguvēji nominācijās “Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” un “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” tiks nosaukti apbalvošanas ceremonijas laikā, kas šogad norisināsies 1. decembrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Balvas pretendentu vērtēšanu organizē Zemkopības ministrija, un tā notiek divās kārtās. Pirmajā kārtā kandidātus vērtē eksperti un otrajā – zemkopības ministra vadītā Meža dienu komiteja.

Lasīt vairāk: