14 • 11 • 2017

Skolās sākas Meža karjeras dienas kopā ar mežinieku Pēteri Stepiņu

attels 1

Lai izglītotu 8. – 12. klases par karjeras iespējām meža nozarē, AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Valsts Izglītības attīstības aģentūru  un SIA "Husqvarna Latvija" piedāvā skolām šajā mācību gadā iespēju uzaicināt pie sevis mežinieku Pēteri Stepiņu ar īpašu Meža karjeras dienas programmu. 

Meža karjeras dienas programma sastāv no divām mācību stundām – prezentācijas klasē un darbošanās ārā. Meža karjeras dienai var pieteikt jebkuras Latvijas skolas 8. – 12. klasi, aizpildot elektronisko anketu līdz 1. decembrim šeit: http://ej.uz/mezakarjerasdiena. Minimālais dalībnieku skaits grupā ir 20, maksimālais – 40 jaunieši. Vienā skolā programmu var novadīt pēc kārtas 1 - 2 skolēnu grupām. Katra skolēnu grupa ir jāpiesaka anketā atsevišķi.

Attels1

Mežinieks ar vairāk nekā 45 gadu darba pieredzi, kurš iepazinis savām rokām visu meža apsaimniekošanas ciklu, sākot no čiekuru vākšanas, meža stādīšanas un kopšanas, beidzot ar darbu forvarderā un kokapstrādes cehā, mēbeļu ražošanā – Pēteris Stepiņš ir labs piemērs tam, ka meža nozare ir daudzveidīga un perspektīva joma. Tajā vietu sev var atrast dažādu profesiju pārstāvji un, īpaši, tie, kam  patīk atrasties dabā un darboties ar dabas materiāliem.

attels 3

Pirmajā Meža karjeras dienā, kas 3. novembrī notika Babītes vidusskolā, Pēteri Stepiņu iepazina vidusskolēni no 40 Latvijas Ekoskolām. Šo jauniešu ikdiena bieži vien saistīta ar dabas tēmu, tomēr lielai daļai no viņiem izaicinājums bija mežinieka Pētera sagatavotie praktiskie uzdevumi dabā, kas rosināja mācīties darot. Jauniešiem bija ārpus skolas sola jādodas mērīt koku augstums, jānosaka koku vecums, jāatpazīst dažādas koku sugas, jāseko dzīvnieku pēdām un jāzāģē baļķis. Tāpat viņiem bija jāaprēķina koka produktos esošais koksnes daudzums, lai secinātu, cik daudz šī koksne augot ir piesaistījusi ogļskābo gāzi, mazinot globālo sasilšanu.

attels 4

Pirms tam jaunieši skolas telpās dalījās savās zināšanās par mežu stāvokli Latvijā, kopīgi iepazina pieprasītākās profesijas meža un kokapstrādes nozarē, kā arī paši pārģērbās par meža kopējiem, izmantojot SIA “Husqvarna Latvija” sagādāto ekipējumu.

Valsts izglītības attīstības aģentūras resursā NIID.LV (www.niid.lv) ir iespēja atrast daudzas izglītības iespējas, tajā skaitā, kā kļūt par mežsaimniecības jomas speciālistu. Protams, ka ne visus jautājumus par karjeras iespējām meža un kokapstrādes nozarē var paspēt uzdot karjeras dienā, tāpēc aicinām izmantot otru resursu Profesiju Pasaule (www.profesijupasaule.lv), kurā iespējams izzināt daudzas ar mežsaimniecības jomu saistītās profesijas.

Katru minūti Latvijas meži pieaug par tādu koksnes daudzumu, kas nepieciešams jaunas ģimenes mājas uzbūvēšanai. Mežu platības Latvijā pēdējo 100 gadu laikā ir divkāršojušās un arvien pieaug atjaunojamo resursu nozīme Latvijas un pasaules ekonomikā. Tomēr, kā liecina aptaujas, Latvijas sabiedrībai trūkst izpratnes un informācijas par mežu nozīmi Latvijas tautsaimniecībā. Arī esošie dabaszinātņu, bioloģijas un ģeogrāfijas mācību priekšmetu standarti ir nepilnīgi un neveicina mācību saikni ar reālo dzīvi. Šīs problēmas paredz risināt ciešāka skolu un meža nozares sadarbība, uz ko balstīta arī Meža karjeras dienu programma un citi AS “Latvijas valsts meži” vides izglītības pasākumi skolām. Vairāk informācijas www.lvm.lv/skolam.