14 • 07 • 2017

“Jaunaudze” spilgtākajam debitantam bērnu literatūrā – jau trešo gadu

baltvilka balva

Tuvojoties 24. jūlijam, dzejnieka Jāņa Baltvilka 73. dzimšanas dienai, izziņoti Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā laureāti. Dzejnieka vārdā dēvētā balva tiks piešķirta jau 13. reizi. Trešo gadu tiks pasniegta arī AS “Latvijas valsts meži” sarūpētā balva “Jaunaudze”.

“Jaunaudze” tiek pasniegta spilgtākajam debitantam bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Šogad balvai nominēti pieci laureāti:

  • Kristians Brekte par ilustrācijām Māra Runguļa grāmatai “Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti” un par ilustrācijām sērijas “Bikibuks” grāmatai Nr. 85 - Fricis Bārda “Vakars”
  • Rūta Briede par grāmatu "Kaiju karalienes noslēpums"
  • Sanita Reinsone par grāmatu “Kus mul patarei! Kā Igaunijas leļļi bēga uz Latviju”
  • Toms Kalninskis par grāmatu “Zaķa Garauša laimes zeme”
  • Dārta Stafecka par ilustrācijām sērijas “Bikibuks” grāmatai Nr. 90 - Ilmārs Šlāpins “Es tiešām gribu sunīti”.

Zināms, ka 2017. gada balvas starptautiskā laureāte ir vācu rakstniece Anete Mīrsva (Annette Mierswa). Apbalvojumu saņems arī grāmatas tulkojums latviešu valodā, kura autore ir Inga Karlsberga.

Balvai oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā žūrija ir izvēlējusies desmit pretendentus, kuri izdevuši bērnu grāmatas latviešu valodā laikā no 2016. gada maija līdz 2017. gada maijam. Atšķirībā no starptautiskā laureāta, šīs balvas ieguvējs netiek paziņots iepriekš – tas notiek tikai pašā ceremonijas dienā.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā galvenais uzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību kam pozitīvam – bērnam, kurš lasa skaistas un interesantas grāmatas latviešu valodā. Tā tiek pasniegta jau kopš 2004. gada, taču kopš 2008. gada žūrija balvu pasniedz arī kādam no Baltijas jūras reģiona rakstniekiem un darbu tulkiem.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Lasīt vairāk: