27 • 06 • 2017

Turpinās peoniju ziedēšanas laiks

big Peonijas Picture 067

Viens no vasaras gaidītākajiem ziediem, kas savu krāšņumu izrāda jūnijā un jūlijā, ir peonijas. Šīs skaistās dārzu iemītnieces ir populāras ne tikai dārznieku vidū – ziedu motīvi sastopami arī interjera dizainā, krāšņos vainagos, rotās un apģērbā.

Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā aizvadītie ziedošo peoniju svētki, kas norisinājās 18. jūnijā, ir pierādījums tam, ka šie krūmaugi pārliecinoši iekarojuši cilvēku simpātijas. Tomēr, neskatoties uz to, ka svētki aizritējuši, tās joprojām turpina ziedēt un ar savu krāšņumu priecēt ikvienu.

Peonijas ir daudzgadīgi krūmi, kuriem raksturīgi kupli ziedi. Tās ir vienīgās Paeonia ģints pārstāves, kuras savvaļā sastopamas visdažādākajās vietās – sākot no Austrumsibīrijas un Mongolijas, līdz pat Francijai, Ziemeļitālijai un Krētai. Peoniju augšanas apstākļi var krasi atšķirties – tās manītas augam gan līdzenās pļavās, gan kalnos līdz pat četru kilometru augstumā!

Kā apgalvo LVM "Sēklas un stādi" direktora vietniece ražošanas jautājumos Laima Zvejniece, peoniju ziedēšana Latvijā šogad bija aizkavējusies nepārtraukto pavasara salnu dēļ. “Peonijas gan šai ziņā bija izturīgas, bet dažām šķirnēm augšējās lapiņas pavasarī apsala. Aukstās naktis un lēnā pavasara atnākšana kavēja peoniju augšanu, tādēļ aizkavējās arī ziedpumpuru raisīšanās.  Tam ir savs ieguvums – peonijas šogad zied ilgāku laika posmu,” stāsta eksperte.

100 2490

Jautāta par to, kuras no peoniju šķirnēm Latvijā ir populārākās, Laima Zvejniece min selekcionāra un bioloģijas doktora Aldoņa Vēriņa veiktās peoniju oriģinatoru un kolekcionāru aptaujas datus: “Aptaujā par populārāko atzīta intersekciju grupas peoniju šķirne “Bartzella” ar citrondzelteniem ziediem. Te jāpiezīmē, ka dzeltenās krāsas ziedu peoniju parādīšanās pasaulē bija kaut kas neredzēts, un šī brīnišķīgā krāsa arvien ir popularitātes kalngalā. Nākamās aptaujā kā populārākās Latvijā dominē šķirnes “Carol”, “Lorelei” un “Red Charm”.”

Taču šo augu pielietojums neaprobežojas ar vienkāršu košumkrūmu. Peoniju plašās un sazarotās gumsaknes izmanto arī pasaules tautu medicīnā, lai ārstētu, piemēram, epilepsiju, aknu problēmas, astmu, migrēnu un citas kaites. Arī zinātnieki meklē arvien jaunus veidus, kā paplašināt šī auga lietošanu modernajā medicīnā.

Par peonijas izcelsmi ir atrodami neskaitāmi stāsti, un leģendas par to klīda jau Senajā Ķīnā. Šo ziedu uz zemes esot atnesis peoniju gars, kurš ieņēmis sievietes formu. Diemžēl mīlestība sievietei un viņas vīram laimi nav nesusi un, bēgot no vīra dusmām, tā uz garu pasauli līdzi ņēmusi savus abus bērnus, to vietā atstājot divus burvīgus peoniju ziedus. Mūsdienās šī krāšņā krūmauga ziedi ieņem Ķīnas nacionālā zieda statusu un tradicionāli no vīru puses tiek dāvāti sievām 12. kāzu jubilejā.

Lai arī peonijas ir iemīļotas visā pasaulē un stāsti par tām nāk no dažādām eksotiskām zemēm, arī Latvijā šis zieds ir ne mazāk populārs. Savos darbos to apcerējusi arī pazīstamā rakstniece Anna Sakse, kuras grāmata “Pasakas par ziediem” vēl joprojām ir sastopama daudzos grāmatu plauktos.

Plašāku informāciju par peoniju iegādi, stādīšanu un kopšanu var iegūt arī Latvijas valsts mežu vēstniecībā-informācijas centrā, kas atrodas Vaiņodes ielā 1, Rīgā.

Lasīt vairāk: