20 • 03 • 2017

ANO Starptautiskajā Meža dienā jaunieši aicina izmantot koksni

Lai popularizētu koksni kā atjaunojamu resursu, jaunieši no "LVM Bioekonomikas skolas" ir radījuši videovēstījumus ANO Starptautiskajai Meža dienai, ko visā pasaulē svin 21. martā.  Videovēstījumos jaunieši saista koksni ar savu ikdienu, skaidro tās lomu mūsdienu ekonomikā, kā arī rosina savus vienaudžus aizdomāties par to, kā kopīgi veidot ilgtspējīgāku pasauli, kurā mežam būs arvien augoša loma.

 IDFBannerDate EN

Labākie 10 videovēstījumi, kuru autori pretendē uz stipendiju ieguvi "LVM Bioekonomikas skolā",  ir izvirzīti publiskai novērtēšanai facebook vietnē "Izzini mežu, Latvija!" šeit. Stipendijām izvirzīto videovēstījumu autori no dažādiem Latvijas reģioniem (alfabētiskā secībā):

  1. Amanda Kalneja, Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija 
  2. Amanda Kočāne, Rugāju novada vidusskola
  3. Ketija Pujāte, Aizputes vidusskola
  4. Laura Jaunākā, Rīgas 49. vidusskola
  5. Lenora Anna Gorska, Valmieras Pārgaujas ģimnāzija
  6. Marta Nikola Zīle, Mārupes vidusskola
  7. Reinis Dālbergs, International School of Latvia
  8. Šarlote Ševele, Rīgas Valsts 3. ģimnāzija
  9. Uldis Valainis, Vārkavas vidusskola
  10. Viktorija Rače, Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola

Ikvienam ir iespēja balsot par jauniešu videovēstījumiem, spiežot "Patīk/Like" zem publicētajiem video līdz 10. aprīlim.  Stipendiju konkursa gala rezultāti tiks publicēti 11. aprīlī vietnē www.lvm.lv/bioekonomika, kur atrodama arī papildu informācija par LVM Bioekonomikas skolu.

Biedrības "Zaļās mājas" vadītājs Kristaps Ceplis skaidro stipendiju konkursa mērķi: "Koksnes un citiem bioloģiskas izcelsmes produktiem piemīt augsts potenciāls, palielinot produktu pievienoto vērtību, aizstājot fosilos kurināmos enerģijas ražošanā, izstrādājot nākotnes bioloģiskas izcelsmes produktus un samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Ceram, ka stipendiju konkurss par šo tēmu mudinās jauniešus apgūt jaunas zināšanas un pielietot tās praksē, iesaistoties labākas pasaules veidošanā".

Konkursa pirmajā kārtā “Radi!” dalībniekiem bija iespēja radoši izpausties, darinot plakātus par tēmu “Bioekonomika”. Tika saņemti vairāk kā 70 darbi, kurus izvērtēja pieredzējusi žūrija. 30 labāko darbu autori tika aicināti piedalīties konkursa otrajā kārtā “Izpēti dabā!” un doties izzinošā meža ekspedīcijā kopā ar nozares ekspertiem.  “Ir patīkami sarunāties ar jauniešiem, kuri zina un grib uzzināt vēl. Ekspedīcijas laikā varēja skatīt, kā mainās koku augšanas gaita dažādos apstākļos. Jaunieši spēja saskatīt atšķirību starp kokiem, kas aug pietiekošā apgaismojumā, un kokiem, kam trūkst gaismas. Piemēram, jaunieši neslēpa savu izbrīnu par to, cik koki ir gari, deviņus gadus jaunā priežu audzē,” pēc aizvadītās “LVM Bioekonomikas skolas” ekspedīcijas teic LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže. Uzkrātās zināšanas un jaunie iespaidi jauniešiem noderēja konkursa trešajā kārtā "Runā!", radot video vēstījumu ANO Starptautiskajā Meža dienā, kam būs izšķiroša loma stipendijas ieguvē.