03 • 03 • 2017

Godināti “Zelta čiekurs” laureāti meža nozarē

 OG 6844

2. martā Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā Jelgavā pulcējās meža nozares izcilākie ļaudis, lai godinātu gada balvas “Zelta čiekurs” laureātus. Trīspadsmit gadu laikā balva kļuvusi par meža nozares augstāko atzinību, kas tiek piešķirta par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares attīstībā.

Gada balvu “Zelta čiekurs” nominācijā “Par mūža ieguldījumu” saņēma mežsaimnieks – bijušais AS “Latvijas valsts meži” struktūrvienības “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas “Mazsili” vadītājs Staņislavs Prikņa, mežzinātnieks Bruno Andersons, kokrūpniece un finanšu speciāliste Monika Ciula, mežsaimnieks Edgars Šmaukstelis, mežsaimnieks un pedagogs Valdis Štokmanis.

ciekurs

Attēls: SIA "Baltic Pictures", Vilnis Slūka, Gatis Orlickis.

Staņislavs Prikņa 1973. gadā sāka vadīt kokaudzētavu “Mazsili” un  2000. gadā, kad kokaudzētava nonāca AS “Latvijas valsts meži” pārziņā, Staņislavs Prikņa turpināja darbu. Attīstījās jaunās tehnoloģijas ietvarstādu audzēšanā, tika būvētas jaunas siltumnīcas un ierīkoti jauni stādu pieaudzēšanas poligoni, apgūtas jaunas platības kokaudzētavas vajadzībām. Tika apgūta pilnīgi jauna stādu veida – egļu stādu ar uzlabotu sakņu sistēmu – audzēšana, kas pakāpeniski sāka aizstāt klasiskos kailsakņu stādus.

2012. gadā, kad Staņislavs Prikņa devās pensijā, “Mazsilu” kokaudzētava jau realizēja 13 miljonus stādu 2,2 miljonu eiro vērtībā. Desmit gadu laikā realizācijas apjoms tika kāpināts seškārtīgi. Stādi tika audzēti tikai ar modernām audzēšanas tehnoloģijām un to kvalitāte atbilst visaugstākajām prasībām, kas pilnībā apmierina arī mežkopjus Zviedrijā. Pašlaik kokaudzētava realizē  ap 14 miljoniem stādu 2,4 miljonu eiro vērtībā. Lielākā stādu daļa nonāk valsts mežu platībās, taču daļa tiek realizēta Latvijas privātmežu īpašniekiem, kā arī tiek eksportēti apmēram 1,6 miljoni stādu. Kokaudzētavā norisinās arī turpmāka ražošanas jaudu palielināšana un jaunu tehnoloģiju ieviešana.

Pasākumā sveica arī nominācijas “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” laureātus – SIA “BSW Latvia”, SIA “Gaujas koks” un AS “Latvijas Finieris” Iekārtu rūpnīca, kā arī nominācijas “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” laureātus – meža īpašniekus Dzintaru Balodi, Edgaru Dupužu un Jāni Uzulēnu. Gada balva nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” šogad tika piešķirta SIA “Gaujas koks”, savukārt nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” – Edgaram Dupužam.

Laureāti nominācijā “Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā” – Kārlis Būmanis ar kolēģiem (A.Domkins, R.Lācis, K.Gode, E.Rudzītis), realizējot pētījumu “Eksperimentāls pārvietojams kokbetona tilts”, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Dainis Edgars Ruņģis un Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta pētījuma “Lapu koku mizas biorafinērijas shēma bezatlikuma pārstrādei” veicēji – Gaļina Teliševa ar kolēģiem (T.Dižbite, J.Ponomarenko, M.Lauberts, L.Lauberte, S.Janceva, A.Aršaņica). Gada balvu nominācijā saņēma Dainis Edgars Ruņģis.

Īpaši atzīmējot Latvijas vadošās tautsaimniecības nozares – meža nozares – gada balvas ikgadējo ceremoniju, 2016. gadā izdota īpaša gada balvas “Zelta Čiekurs” pastmarka. Pastmarkas autors ir mākslinieks Edgars Vēgners.

pastmarka

Meža nozares gada balva “Zelta čiekurs”, kuras pasniegšanas ceremoniju iedibināja un organizē Zemkopības ministrija sadarbībā ar AS “Latvijas valsts meži”, kā arī citiem nozares uzņēmumiem un sabiedriskajām organizācijām, ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem meža nozarē.

“Zelta čiekurs” sevī iemieso vienkāršību, atvērtību un Latvijas meža skaistumu - nav precīzāka apzīmējuma cilvēka mīlestībai pret mežu, tāpat kā nav labākas balvas, lai atalgotu cilvēka darbu Latvijas meža labā.

Lasīt vairāk: