20 • 02 • 2017

Mežinieku svētkos liela apmeklētāju interese

IMG 1873

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē 18. februārī aizvadīts vēl nebijis pasākums ģimenēm ar bērniem, skolu jauniešiem, meža nozares studentiem un interesentiem ­­– Mežinieku svētki. Līdzās pasaku tēliem un aktivitātēm Rūķu pilsētā, parka apmeklētājiem pirmo reizi bija iespēja skatīt klātienē mežizstrādes darbus krājas kopšanas cirtē pieredzējušu ekspertu klātbūtnē un pamēģināt iejusties meža mašīnas – harvestera – vadītāja lomā.

Meža augšanas sākums - vienlaidus atjaunošanas cirsma

IMG 1755

Lai mežs augtu veselīgs, ar kvalitatīvu koksni, par to ir jārūpējas jau no iestādīšanas brīža. LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže, kurš Mežinieku svētkos klātesošajiem sniedza nelielu ieskatu ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā, kas tiek īstenota AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajā teritorijā, skaidroja: “Vienlaidus atjaunošana cirte – izcirtums ­– ir jauna meža sākums. No lielajiem kokiem atbrīvotajā teritorijā stāda jaunos meža stādus.”

“Taču ar to vien nepietiek,” uzsver eksperts, “par jauno mežu ir jārūpējas: pirmos gadus pēc iestādīšanas tiek veikta agrotehniskā kopšana, nopļaujot ap stādiņiem saaugušo zāli, lai nodrošinātu tiem labvēlīgus augšanas apstākļus, mazinot konkurenci pēc barības vielām un tīkamajiem saules stariem. Lai koki justos labi, tiem nepieciešama sava dzīves telpa.” Koka augšanas nodrošināšanai ir nepieciešams veselīgs vainags – ne mazāks par trešo daļu no koka stumbra. Tāpēc tiek veikta kopšanas cirte ar mērķi uzlabot kvalitāti un palielināt koksnes krāju mežaudzē.

“Krāja ir kaudzītēs sakrauti baļķi” – pārliecināts kāds mazs parka apmeklētājs. “Tev ir taisnība! Tā ir tikai daļa, pilnu krāju veido koki, kas aug viena hektāra platībā,” papildina LVM meža vecākais meža eksperts.

“Lācītis” – vienīgais Baltijā

IMG 1828

Krājas kopšanas cirti veic ar meža mašīnas palīdzību – harvesteru, kas nogriež, sagarumo un atzaro koku stumbrus, sašķiro tos pa sortimentiem. Divos paraugdemonstrējumos Tērvetes mežā ikviens parka apmeklētājs drošā attālumā varēja skatīt darbībā šo Baltijas valstīs vienīgo meža mašīnu, kas pārvietojas pa mežu uz kāpurķēdēm, radot minimālu spiedienu uz augsni. Šī mašīna ir nedaudz mazāka par ierastajām meža mašīnām, tā spēj transformēties arī par koksnes pievedēju – forvarderu. Par tās spēku ikviens varēja pārliecināties, ne vien vērojot šo mašīnu darbā, bet arī “aptaustot” – iesēžoties ērtajā operatora krēslā, kas aprīkots ar virkni pogu un pultīm.

Jebkurš interesents Mežinieku svētkos izmantoja iespēju un iztaujāja ekspertus no MEKA par harvestera darbību un izstrādātajiem koksnes apjomiem.

Mašīna ieguvusi vārdu “Lācītis” pateicoties gan tās kāpurķēdēm, izmēram, kā arī spējai transformēties par vēl vienu meža mašīnu – forvarderu, kuras uzdevums ir pievest mežā nozāģētos, sagarumotos un sašķirotos kokmateriālus līdz krautuvei pie ceļa. Tad šo koksni ved pie patērētājiem – no tās būvē mājas, gatavo mēbeles, ražo papīru un aukstajā ziemā kurina krāsni.

Meža darbi ar rūķiem un rotaļām

Mežinieku svētku kņadu rūķu pilsētā “Čiekurē” varēja dzirdēt iztālēm. Tur mizoja, ēvelēja, zāģēja, koka skulptūru veidoja, sportoja, rotaļās gāja un smēja. Vairākās stacijās mežinieku un paša Rūķu tēta uzraudzībā varēja “iemēģināt” roku īstenos mežinieku darbos. Meža vecis uzdeva āķīgus jautājumus, tikai attapīgākie un naskākie spēja rast atbildi un saņemt pasākuma vadītāja Mežinieka sarūpēto balvu.

Rūķu sētā Rūķotavā dabas draugi varēja degustēt dažādas tējas un pārbaudīt savas prasmes ar harvestera simulatoru.

Mežinieku svētkus Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē apmeklēja vairāk nekā 450 interesentu.