27 • 02 • 2017

Arī pērn izdevies kāpināt eksportēto stādu apjomus

AE D stadi copy

AS “Latvijas valsts meži” stādaudzētavās augušos augstvērtīgos meža stādus novērtē gan Latvijā, gan ārvalstīs. Arī pērn biznesa virzienam “LVM Sēklas un stādi” izdevies kāpināt realizēto stādu apjomus un gandrīz par miljons stādiem palielināt arī eksportēto stādu daudzumu uz Skandināvijas valstīm.

Pērn “LVM Sēklas un stādi” realizēti 47,2 miljoni augstvērtīgo meža stādu, no kuriem 23,7 miljoni ir iestādīti Latvijas valsts mežos, 10,7 miljoni – privātajos mežos, bet 12,8 miljoni – eksportēti uz kaimiņvalstīm.

“No koku sugām lielākie realizācijas apjomi ir eglei – 24,5 miljoni, tad seko priede – 19,7 miljoni, bērzs – 2,9 miljoni un vēl nedaudz citas lapu koku sugas – melnalksnis, hibrīdapse, ozols,” stāsts “LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece Laima Zvejniece. Arī eksportēta pamatā tiek egle, bet pēdējos gados nelielos apjomos uz Zviedriju un Igauniju tiek eksportēta arī priede, uz Lietuvu – hibrīdapse. Visvairāk stādu ārvalstu tirgum nāk no modernajām LVM Podiņu un Strenču kokaudzētavām.

AE D 152367

Vēl pērnā gada izskaņā, saglabājoties gaisa temperatūrai virs 0 grādiem, “LVM Sēklas un stādi” stādaudzētavās ritēja aktīvs darbs pie stādu novākšanas no lauka un to realizācijas vai “iemidzināšanas ziemai”. “Iemidzināti” tika 19,2 miljoni stādu, kas jau pavisam drīz būs gatavi nogādāšanai klientiem un stādīšanai zemē.

“Meža stādi LVM stādaudzētavās ir vitāli spēcīgi  un katra suga tiek audzēta piemērotākajiem augšana apstākļiem mežā. Izmantojot saldētavas, pavasara sezonā iespējams stādus izsniegt jau agrā pavasarī un zināmu apjomu uzglabāt vēsumā, tā paildzinot stādīšanas sezonu,” skaidro Laima Zvejniece.

IMG 7735

“LVM Sēklas un stādi” apsaimnieko meža sēklu plantācijas 698 ha platībā, kur, pateicoties Latvijas mežzinātnes institūta “Silava” zinātniskās selekcijas pētījumiem, tiek ievāktas ģenētiski augstvērtīgas sēklas. Izaudzēto stādu izmantošana dod iespēju paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 20%, salīdzinot ar stādiem, kuri audzēti no mežaudzēs ievāktajām sēklām, kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%.

“Daļa stādu tiek apstrādāti ar alternatīvām, dabai draudzīgām augu aizsardzības metodēm, piemēram, ekovasku, lai pasargātu jauno kociņu no iespējamajiem kukaiņu bojājumiem mežā.  Balstoties uz klientu pieprasījumu par dabai draudzīgu aizsargvielu izmantošanu pret stādiem draudīgo priežu smecernieku, 5,8 miljoni realizēto stādu ir apstrādāti ar vasku,” stāsta “LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece.

Lasīt vairāk: