24 • 02 • 2017

Liela interese par meža nozari izstādē “Skola 2017”

IMG 0735 titul

Bērnu un jauniešu čalas, krāsaini reklāmas plakāti un smaidošas sejas, kas sveicina un sniedz informatīvus bukletus rokās – no 24. līdz 26. februārim Ķīpsalas halle pārvērtusies par īstu izglītības Meku izstādē “Skola 2017”, kurā vairāk nekā 140 izglītības iestādes no vairāk nekā 10 valstīm satiekas ar saviem topošajiem audzēkņiem. Halles vidū apmeklētājus uzrunā atraktīvais AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un nozares pārstāvju kopīgi veidotais Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes un Ogres tehnikuma stends ar harvestera simulatoru vidū, stāstot par izglītības iespējām meža nozarē.

“Meža nozare ir viens no galvenajiem valsts ekonomikas stūrakmeņiem. Topošajiem studentiem, domājot par nākotnes darbavietu, iesaku raudzīties gan uz lielajiem meža nozares, gan mazajiem mežsaimniecības uzņēmumiem, jo īpaši ar kokapstrādi saistītajiem, kur pieprasījums pēc zinošiem speciālistiem, ir augstāks. Nozare nemitīgi attīstās, tai nepieciešami jauni un izglītoti darbinieki, tāpēc noteikti ir vērts nākt pie mums mācīties,” pārliecināts Ogres tehnikuma un LLU Meža fakultātes pasniedzējs Māris.

IMG 0722222

Ogres tehnikumā Māris jaunajiem studentiem māca strādāt ar meža mašīnām. Harvestera operatora darbs, viņaprāt, nav grūts. Meža nozares stenda centrā izvietotais harvestera simulators ap sevi pulcē interesentu pulku, kuri sastājušies rindā, lai iemēģinātu roku pie sarežģītās un nopietnās mašīnas, ļaujot krēslā sēdošam vadīt harvesteru pēc savas patikas, spiežot gāzes pedāli un vadot pultis abās rokās – viss kā īstā meža mašīnā. Tās var pagriezt sešās pozīcijās – viena nosaka harvestera griezējgalvas virzienu un augstumu, otra – ļauj apņemt koka stumbru, nozāģē un to sagarumo.

“Simulators nav vienkārši datorspēle. Te jābūt precīzam līdz milimetram, turklāt izvēles pogās ir viegli apjukt. Bet ja visu dara mierīgi – sanāk. Bet ir ļoti interesanti, ka šāds harvesters strādā teju 20 reizes ātrāk par motorzāģi – iespaidīgi!”, tikko nokāpjot no simulatora, iespaidos dalās viens no izstādes apmeklētājiem.

IMG 0718

“Jauniešiem ir liela interese par mūsu fakultāti un studiju gaitu. Piemēram, nupat viens topošais students mani iztaujāja par konkrētiem jautājumiem – studiju maksu un budžeta vietām, stipendijām, kopmītnēm un studiju dzīves ikdienu,” stāsta LLU Meža fakultātes 3. kursa students Dāvis, kurš labprāt stāsta par savu pieredzi. “Esmu apmierināts ar studijām. Atlicis vēl viens mācību gads, braukt prom uz ārvalstīm negribu, vēlos palikt tepat Latvijā un darboties meža nozarē,” teic topošais mežsaimnieks Dāvis.

AS “Latvijas valsts meži” sadarbojas ar LLU un Ogres Tehnikumu, sniedzot atbalstu izglītības satura un akadēmiskā personāla tālākizglītības jautājumos. Regulāri tiek veidotas jaunas izglītības un prakses programmas, mācību procesā un izglītības programmu satura veidošanā tiek iesaistīti LVM eksperti, mācību procesā tiek sniegta iespēja izmantot arī IT programmas, turklāt katru gadu LVM izsludina stipendiju konkursu, kurā var pieteikties dažādās studiju programmās studējošie studenti. 

Lasīt vairāk: