17 • 02 • 2017

Kurp doties ziemas izskaņā?

ziema

Aktīvās atpūtas cienītāji vēl steidz baudīt sniega priekus un slēpošanas trašu sniegtos piedāvājumus, savukārt pārējie dabas draugi labprāt nodrošinās ar siltāku apģērbu un dodas piedzīvojumā, kas rodams ārpus pilsētas steigas un ierastās ikdienas. AS “Latvijas valsts meži” aicina atpūsties pie dabas, piedāvājot ceļvedi aktivitātēm, kas īstenojamas, gaidot gājputnu atgriešanos. Ar katru dienu gaismas kļūst arvien vairāk – to vērts baudīt!

Mežinieku svētki LVM dabas parkā Tērvetē

tornis2

Jau šajā nedēļas nogalē, 18. februārī, no plkst. 12 līdz 16 gan lielus, gan mazus interesentus gaidīs ne vien ierastā Rūķu saime, kurai padomā jaunas un jautras aktivitātes, bet arī meža nozares eksperti, kuri ļaus klātesošajiem vērot īstu meža mašīnu – harvesteru – darbībā, noteiktā meža kopšanas parauglaukumā gāžot kokus, sagarumojot un atzarojot to stumbrus. Gaidāmas vēl citas izglītojošas un ar meža nozari saistītas aktivitātes, kādas līdz šim dabas parkā vēl nav pieredzētas.

LVM dabas parks Tērvetē gaida viesus katru dienu, neatkarīgi no laikapstākļiem: ik dienu var izstaigāt un izskrieties priežu sila takas, klausīties ziemas nenogurdinātās putnu dziesmās, kā arī vērot krāsaino gaismu spēli priežu galotnēs līdzās gājēju koka tiltam – laboratorijai. Turklāt arvien ir iespēja uzkāpt skatu tornī, lai vērīgi ieskatītos gaismu sološajā debess pamalē.

Meteņi LVM Pokaiņu mežā

Metei 1

Februāris ir sveču, puteņu un ziemeļvēja mēnesis, ziemas pēdējais un gada īsākais mēnesis. 18. februārī ikviens interesents laipni gaidīts uz Meteņu svinībām LVM Pokaiņu mežā.

Interesenti laipni gaidīti jau no plkst. 14 informācijas centra kamīntelpā, kur priekšnesumu sniegs talantīgais koklētājs Pēteris (Peter Stephan). Savukārt seno tradīciju zinātājs Jānis Ieviņš aicinās piedalīties Meteņu uguns rituālā. LVM Pokaiņu mežā neizpaliks arī tradicionālā vizināšanās ar ragavām no kalna. Svētku noslēgumā gaidāms Meteņu svētku ugunskurs, kur lielajā katlā kūpēs garda spēka putra un smaržīga Pokaiņu zāļu tēja.

Par to, ka ne visi putni dodas prom uz siltajām zemēm, lai pārziemotu, var pārliecināties LVM Pokaiņu mežā. Dodoties pastaigā pa apsnigušajām sniega takām, kuras nereti ir saules staru apmirdzētas, putnu dziesmas dzirdamas teju ik uz soļa.

Eiropas meža darbinieku sacensības Madonā

 Vietalva 27

No 20. līdz 25. februārim Madonas sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils” notiks Eiropas meža darbinieku 49. meistarsacīkstes adaptētajā biatlonā (European Foresters  competition in Nordic Skiing – EFNS). Pasākumā piedalīsies vairāk kā 500 meža darbinieki un ar meža nozari saistītu cilvēku no 21 valsts.

Latvijas komanda ir otra visplašāk pārstāvētā valsts šogad, tūlīt aiz Vācijas. Tās sastāvā ir 94 dalībnieki no tādām Latvijas meža nozares organizācijām kā “Latvijas Finieris”, SIA “Rīgas meži”, AS “Latvijas valsts meži”, Ogres tehnikums, Zemkopības Ministrija un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultāte.

Sacensības norisināsies divās individuālajās slēpošanas disciplīnās – klasiskajā un brīvajā stilā ar vienu šaušanu stāvus, kā arī ar valsts komandu stafešu sacensībās.

Sacensību organizētāji ir parūpējušies par interesantām semināru un ekskursiju programmām, to ietvaros dalībnieki apmeklēs LVM Kalsnavas arborētumu un dosies ekskursijā pie LVM vecākā vides gida Uģa Bergmaņa, ali apskatītu un ērgļu rehabilitācijas centru.

Slēpošanas maratons “Apkārt Alaukstam” jau 25. reizi

DSC 4544

Ja laikapstākļi būs gana vēlīgi un zemes virsu klās balta sniega sega, 26. februārī notiks tradicionālais slēpojums “Apkārt Alaukstam”.

AS “Latvijas valsts meži” slēpošanas maratonā "Apkārt Alaukstam" dalībniekiem tiek piedāvātas trīs distances: “Sportland” Tautas maratons 22 kilometru garumā, “Burusports” bērnu slēpojums vai 7 km “DELFI”” Veselības maratons, kurā apbalvos ne tikai trīs ātrākos vīrus un trīs ātrākās dāmas absolūtajā vērtējumā, bet arī atraktīvākos dalībniekus, vērtējot tērpu, slēpošanas stilu, slēpju dizainu, komandas noformējumu.