20 • 01 • 2017

LVM Jaunmoku pilī apskatāma Meža muzeja jaunā ekspozīcija

IMG 02846

Jauns gads sācies ar jauniem izaicinājumiem un sasniegumiem. LVM Jaunmoku pilī 12. janvārī atklāta Meža muzeja jaunā ekspozīcija “Mežs un tā nozīme cilvēka dzīvē”, kurā interesenti ar mūsdienīgu tehnoloģiju palīdzību var ne tikai apskatīt un izzināt daļu no mežā mītošajiem dzīvniekiem, bet arī izprast mežā notiekošos procesus un likumsakarības, apzināties tā vērtību cilvēku dzīvē.

“Jaunās ekspozīcijas projekts tika uzsākts jau 2015. gadā ar dizaina izstrādi un finansējuma meklējumiem. 2016. gadā, saņemot atbalstu Meža attīstības fonda un Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursos, tika sākts darbs pie ekspozīcijas pirmās kārtas īstenošanas,” stāsta muzeja vadītāja Daiga Šmitenberga.

IMG 9684

120 kvadrātmetru lielā platībā eksponēti meža dzīvnieki un putni uz īpaši veidotiem 76 paliktņiem ar tajos iebūvētām gaismas un skaņas instalācijām, kas atveido vidi un apstākļus, kādā tie dzīvo. Papildu informāciju par šiem faunas pārstāvjiem ikviens interesents var iegūt piecās skārienjutīgajās planšetēs.

Gandarīta par paveikto ir arī pils direktore Gunta Laursone: “Jaunmoku pils bagātība slēpjas ne tikai tās vēsturē, bet arī vides izglītībā programmā, ko piedāvājam skolēniem. Atjaunojot muzeja ekspozīciju, centāmies radīt jaunu kultūrtūrisma piedāvājumu ar interaktīvu darbošanos, vienlaikus piedāvājot informāciju par meža nozares jautājumiem un popularizējot videi draudzīgu domāšanu. Sekojot šim aicinājumam arī pils viesnīca un viss komplekss ir uzsācis ceļu, lai saņemtu “Zaļās atslēgas” sertifikātu, kas ir starptautiska, strauji augoša tūrisma brīvprātīgās ekosertifikācijas sistēma un tiek piešķirta viesnīcām, kempingiem, hosteļiem.”

Meža atmosfēru muzejā rada gan jaunizveidotās gaismas un skaņas instalācijas, gan arī Latvijā augošo koku sugu stumbri, pateicoties tiem ikviens interesents var uzskatāmi redzēt koksnes toņu un blīvuma atšķirības. Magnētiskās planšetes sniedz atbildes uz nezināmiem jautājumiem, bet pavisam jaunu pieredzi iespējams gūt, aptaustot, meža dzīvnieku kažoku un aplūkojot tuvplānā dzīvnieku pēdu nospiedumus. Ikviens varēs pārliecināties, ka dzīvnieku ziemas kažoki ir biezāki, pelēcīgos toņi, lai veiksmīgāk saplūstu ar apkārtējo vidi, izņemot, protams,  balto zaķi, sermuli un zebieksti, kuru kažoks ir baltos toņos.

IMG 9689

Paši mazākie muzeja apmeklētāji aicināti rotaļāties stilizētā putna ligzdā, kuru katrs apmeklētājs var papildināt ar līdzpaņemto auduma strēmelīti, atsaucoties aicinājumam domāt par lietu otrreizējo izmantošanu un atbildīgu attieksmi pret apkārtējo vidi.

“Drīzumā stikla vitrīnā būs apskatāmi arī Latvijā sastopamie rāpuļi un mūsu muzejs būs vienīgā vieta Latvijā, kur tie visi būs skatāmi vienuviet,” ar lepnumu stāsta muzeja vadītāja.

IMG 9690

Meža muzeja atjaunošanas otrajā kārtā plānots ekspozīciju papildināt ar izzinošām interaktīvām spēlēm. Tās palīdzēs pilnvērtīgāk iepazīt koku sugu, augu un sēņu daudzveidību mežos, kā arī izprast un novērtēt medību nozīmi meža resursu saglabāšanā.

Meža muzeja jaunā ekspozīcija atvērta katru dienu no plkst. 9 līdz 17.

Lasīt vairāk: