22 • 12 • 2016

Iecienītākās eglītes šajos Ziemassvētkos

egle

Līdz Ziemassvētkiem vēl mirklis – tik tīkami, kad darba dunas skrējiens rimis un var veltīt laiku un uzmanību saviem tuviniekiem, kopīgi piedzīvot brīnumu, svinot svētkus. Šādā reizē neiztikt bez zaļā skuju kamolīša, kas pašu spēkiem rasts mežā, izvēlēts tirdziņā vai iegādāts augošs podiņā. Ikviena eglīte – neatkarīgi no lieluma un kupluma – katra mājās īpaša un pati skaistākā. “LVM Sēklas un stādi” svētku veikalā “Meža lāde”, kas atrodas AS “Latvijas valsts meži” klientu centrā Rīgā,  pircēji šogad iecienījuši LVM kokaudzētavās augušās kvalitatīvās eglītes podiņos, jo īpaši Latvijas egļu šķirni – “Dundanga”.

Kā stāsta veikala pārdevēja – konsultante un LVM kokaudzētavas “Kalsnava” darbiniece Agnese Kristapsone, svētkiem tuvojoties, pircēju interese par svētku dekoriem no dabas materiāliem un eglītēm pieaug ar katru mirkli. “Pie mums nāk cilvēki, kurus interesē tieši eglītes podiņos, nevis cirstās egles, kuru mūžs ilgst vien pāris nedēļas. Šogad viennozīmīgi var teikt, ka populārākās eglītes mūsu veikalā ir parastās egļu šķirnes, nevis kā pērn – sudrabegles. Kas to ietekmē – grūti spriest. Iespējams, eglīšu piesātinātais koši zaļais tonis šogad vilina un apbur pircējus,” skaidro Agnese.

eglites labs

Mazās eglītes podiņos, piemēram, Latvijas egļu šķirne “Dundanga”, ir iecienītākās eglītes šogad. Tā aug ne vien augstumā līdz pat 3 metriem, bet arī plešas kuplumā. Jānodrošina vien tīkami augšanas apstākļu eglītei. Šīs eglītes tiek izvēlētas kā dāvana vai svētku noskaņas rotājums, ko likt uz galda, palodzes.

Rūpēs par kociņu

Galvenais nosacījums, lai eglīte podiņā augtu un zaļotu, ir neaizmirst par to rūpēties. Saudzīgi ar to apieties svētku laikā un pēc svētkiem. LVM kokaudzētavās tiek audzēti egļu stādi ar stabilu un attīstītu sakņu sistēmu. “Pārnesot mājās eglīti, nevajadzētu to uzreiz nest iekšā siltajā istabā, bet rast tai kādu vēsāku vietu. Eglīti nevajadzētu turēt telpās ilgāk par 1 – 2 nedēļām, nenovietot to pie sildītājiem, kā arī atminēties ik pāris dienas norasināt tai skujas, ” iesaka Agnese.

Pēc svētkiem eglīti ieteicams nest laukā, izvēloties vietu, kur tai nevar piekļūt tiešie saules stari. Kad eglīte ir iznesta laukā, to droši ar visu podu var likt kupenā. Ja sniega nav, tad podu vēlams ierakt zemē. Tuvojoties pavasarim, kad sniegs jau nokusis, eglīti vēlams ik pa laikam aplaistīt.

LVM kokaudzētavās audzētos egļu stādus var stādīt zemē jau agrā pavasarī, kad zeme ir atkususi. Laistīšana ir vēlama arī sausā un karstā vasarā, vēlams vakaros vai agros rītos. Noteikti jāseko līdz, lai augsne neiekalsts,” norāda kokaudzētavas darbiniece.

IMG 9537

Eglītes var augt arī podiņā līdz diviem gadiem, tomēr, lai tās spētu augt krāšņi un vareni, sakņu kamolam nepieciešama lielāka vieta, tādēļ tās ieteicams pārstādīt laukā vai kādā lielākā podā.

Veikals “Meža lāde” Vaiņodes ielā 1, Rīgā pircējus gaidīs vēl līdz 30. decembrim darba dienās no plkst. 9 līdz 18.

Lasīt vairāk: