16 • 11 • 2016

LVM kokaudzētavās rudens darbu duna

Stadu pakosana 2

Rudens sezonā AS “Latvijas valsts meži” kokaudzētavās norit aktīva darbošanās: pirms izaudzēto stādu ievietošanas kokaudzētavu saldētavās, izaudzētie stādi tiek šķiroti un pakoti. Saldētavu kameras pasargās stādus no nelabvēlīgas klimatisko apstākļu ietekmes. Iestājoties siltākam laikam pavasarī, stādi būs jau gatavi stādīšanai mežā.

“Kokaudzētavās rudens ražas novākšana ir tikpat spraiga, kā pavasara sēja un stādu realizācija. Viss jāsteidz paspēt pirms daba nav ilgstoši pārsegusi savu balto seģeni pār laukiem. Nepārtrauktā kustībā ir traktori, kas pārvadā ietvarstādus un izceļ no lauka kailsakņus ar uzlaboto sakņu sistēmu. Un tad kokaudzētavu angāros sākas stādu apstrāde ar vasku, pakošana un ievešana saldētavās – tas viss jāsakārto atbilstoši stādu izcelsmēm, klientu pieprasījumiem un izsniegšanas loģistikai,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece ražošanas jautājumos Laima Zvejniece.

Priede LVM meza aizsargata pret meza zveriem Cervicol copy

Attēlā: Ar “Cervikol” apstrādāts stāds pret meža zvēru bojājumiem

Darbs pie stādu pakošanas un ievietošanas saldētavu kamerās šogad sākās 17. oktobrī, kad gaisa diennakts vidējā temperatūra bija sasniegusi +6⁰ C un stādu sakņu sistēma bija nobriedusi miera periodam. Saldējamo kameru temperatūrā -4⁰ C tiek nodrošināta stādu uzglabāšana, pasargājot tos no nelabvēlīgām atkušņiem bagātām ziemām, kailsaliem, kā arī klientiem ir iespēja pavasarī savlaicīgi saņemt stādus.

Saldējamās kameras ir izvietotas trijās lielākajās “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās. Stādmateriāla lielākā daļa (līdz 10,5 miljoniem stādu) tiek uzglabāta Strenču kokaudzētavas saldētavā, savukārt Podiņu kokaudzētavā – līdz 3,5 miljoniem un Mazsilu kokaudzētavā – līdz 4 miljoniem. Šobrīd Mazsilu kokaudzētavā jau tuvojas noslēgumam papildus jaunu saldētavu un ražošanas telpu būvniecība. Nodošana ekspluatācijā plānota 2017. gada janvāra vidū.

Stadu pievesana copy copy copy

Šogad “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās realizēti 46,2 miljoni augstvērtīgi meža stādi, no kuriem 23,7 miljoni ir iestādīti Latvijas valsts mežos, 10,5 miljoni privātajos mežos, bet 12 miljoni eksportēti uz kaimiņvalstīm. Jāpiebilst, ka eksporta realizācija šogad vēl nav noslēgusies.

Kamēr stādus pako un “iegulda ziemas miegā”, rit aktīvs čiekuru vākšanas darbs struktūrvienības sēklkopības nozarē sēklu plantācijās. Decembrī sāk smaržot čiekurkaltē žāvētie čiekuri un sēklu apstrādes līnijas gatavo jauno ražu – priežu sēklas. Sēklu noliktavās tiek glabāta sēklu rezerve nākamajiem 5 līdz 10 gadiem. Šogad neliela raža prognozējas arī eglei Sventes spraudeņstādu plantācijā. 

Lasīt vairāk: