31 • 10 • 2016

LVM dabas parks Tērvetē saņem “Apeirons” balvu

 Janis Udr

Vērtējot cilvēkiem ar invaliditāti draudzīgākās vietas, ēkas un vides pieejamības veicinātājus, aizvadīta ikgadējā invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija. Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē saņēma balvu par pieejamāko apskates objektu, ko novērtēja arī ģimenes ar bērniem.

“Paldies “Apeirons” par šo augsto novērtējumu. AS “Latvijas valsts meži” ik gadu uztur un labiekārto atpūtas vietas, mēģinot tās veidot pēc iespējas pieejamākas un tīkamākas ikvienam parka apmeklētājam, kā arī ģimenēm ar bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē vide ne visur ir tik pieejama, bet mēs cenšamies parka pasaku pasauli padarīt arvien sasniedzamāku apmeklētājiem, lai atpūta mežā nav tikai skaista pasaka. Ik gadu parka apmeklētāju skaits turpina augt, līdz ar to aug arī atpūtas piedāvājums un iespējas, kuras aptver visas vecuma un interešu grupas,” stāsta “LVM Rekreācija un medības” Koktēlniecības darbnīcas vadītājs Jānis Udrass.

LVM dabas parkā Tērvetē cilvēkiem ar kustību traucējumiem ir pieejams informācijas centrs, kā arī daļa no parka takām, turklāt jaunizveidotais koka tilts – laboratorija ir projektēts, ievērojot šo cilvēku vajadzības.

“Lai noteiktu 2016. gada pieejamākās ēkas un objektus, apbraukājām visu Latviju, apskatījām un izvērtējām 11 000 vietu. Šogad, atšķirībā no citiem gadiem, balvas saņems vietas ar pievienoto vērtību jeb tās, kur cilvēki ar invaliditāti var ne tikai ērti nokļūt un pārvietoties, bet arī atpūsties un mācīties, ko citur viņiem fiziski nebūtu iespējams izdarīt. Protams, Latvijā vēl ir daudz vietu, ēku un objektu, kas būtu jāpilnveido un jāpadara pieejami, bet prieks, ka gadu laikā arvien vairāk tiek celtas jaunas un pilnveidotas vecās ēkas, padarot tās pieejamas ne tikai cilvēkam ar invaliditāti, bet arī sirmgalvjiem un jaunajām māmiņām ar bērnu ratiem. Cilvēki sāk apzināties, ka vides pieejamība nav ekstra, bet gan nepieciešamība,” teic invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.

 MG 5319 copy

“Apeirons” balvas par ieguldījumu vides pieejamības veicināšanā tika pasniegtas septiņās nominācijās: “Izglītība visiem” balvu saņēma Daugavpils Universitāte, “Viesmīlība” saņēma kempings “Apaļkans”, “Skrundas muiža” saņēma balvu, kā pieejamākais kultūrvēsturiskais objekts, pierādot, ka kultūrvēsturiska objekta statuss nav šķērslis, lai veidotu pieejamu vidi. Par pieejamāko vietu, kur satikties, atzīta “Cēsu centrālā bibliotēka”, savukārt kā aktīvākā pieejamības veicinātāja atzīta “Liepājas neredzīgo biedrība”. Par 2016. gada humānāko ēku tika atzīts Rīgas motormuzejs, kas ieguva “Apeirons” apbalvojumu – Zelta kruķi. To ik gadu saņem objekts, kas atbilst visām likuma prasībām vides pieejamības jomā.

Pērn AS “Latvijas valsts meži” saņēma “Apeirons” balvu “Atbildīga attieksme” par vides pieejamības veicināšanu, veidojot atpūtas vietas, laivu piestātnes un apskates objektus.

Lasīt vairāk: