20 • 10 • 2016

Ekoprogrammas “Cūkmena detektīvi” pedagogi atklāj mežu

img skol b

Novērtējot aizvadītā gada Latvijas pirmskolas iestāžu mācībspēku darbu AS “Latvijas valsts meži” veidotajā ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi”, laikā no 10. līdz 12. oktobrim Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē notika pedagogu tālākizglītības kursi. Teju 100 pedagogi vienas dienas laikā guva ieskatu meža apsaimniekošanā, lai jaunās zināšanas turpinātu izmantot, audzinot jaunos Cūkmena detektīvus.   

Skolotāji devās mežā ar karti rokās, lai izskrietu Mammadaba dēka orientēšanās poligonu, piedalījās diskusijā par mežu stāvokli Latvijā ar LVMI “Silava” direktoru Jurģi Jansonu, iepazinās ar jauno metodisko līdzekli – ceļvedi skolām meža izziņā “Mācīties ir mūsu dabā”, kas tapis sadarbībā ar LVM vides izglītības speciālistiem, kā arī praktiski darbojās parka Rūķu sētā un Zaļajā klasē.  

img skolot

Rūķu sētā pie Rūķu papus skolotāji izzināja lietkoksnes izmantošanas veidus un priekšrocības, darinot koka suvenīrus, savukārt pie Rūķu mammas – mācījās ieraudzīt vērtīgo gan jaunaudzē, gan izcirtumā. Liela daļa skolotāju atzinīgi novērtēja arī idejas metodiskajā jomā, ko viņiem Zaļajā klasē sniedza LVM vides izglītības speciālistes Inaida Jagučanska un Inese Namniece.

Kā galvenos ieguvumus kursu noslēgumā skolotāji min iespēju izprast meža apsaimniekošanas gaitu un nepieciešamību, likumsakarības, kas valda mežā, kā arī iespēju, praktiski darbojoties, gūt iedvesmu izzinošām stundām laukā ar bērniem. “Ļoti saistoši, vienkārši, radoši un noderīgi! Dažas lietas jau izmantoju darbā ar bērniem. Interesanti sagatavoti uzskates materiāli, un tas viss – dabā, labi izdomātas metodes, kas palīdz atcerēties un līdzdarboties ar prieku,” dienā piedzīvoto raksturo viena no kursu dalībniecēm.

Pedagogiem, kurus saista vides izglītība un mežs, AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MEKA) Tālākizglītības centru un LVMI “Silava” piedāvā vienas dienas – 12 stundu (A) tālākizglītības kursus “Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide vides izglītībā par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu”. Kursu programmas saskaņotas ar LR Izglītības un zinātnes ministriju. Šajos kursos katru gadu ir iespēja piedalīties skolām un pirmsskolām, kas aktīvi iesaistījušās AS “Latvijas valsts meži” skolu programmu realizācijā.

Lasīt vairāk: