26 • 10 • 2016

Ceturtā daļa Latvijas bērnudārzu piedalās ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi”

 MG 9356

Bērnudārzu ekoprogrammu par videi draudzīgu dzīvesveidu “Cūkmena detektīvi” jaunajā mācību gadā apgūs vairāk nekā 4 tūkstoši bērnu no 159 Latvijas bērnudārziem jeb ceturtā daļa Latvijas bērnudārzu. Lai kļūtu par īstiem mežu detektīviem, ekoprogrammas ietvaros bērni mācīsies četras ar vidi saistītas tēmas: meža netīrie noslēpumi, Cūkmenam pa pēdām, mežs rotaļlietu kastē un audzēsim skābekli. 30 aktīvākos bērnudārzus mācību gada nogalē apciemos pats populārais dabas draugs – Cūkmens.

Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Ābelīte” skolotāja Ilze Kanajeva-Salnā pieteikuma anketā atklāj, ka kopā ar kolēģēm ik dienas cenšas pēc iespējas vairāk laika pavadīt laukā, lai bērni mācītos un izzinātu dabu, kas ir mums apkārt: “Esam ļoti radoši un atvērti visam jaunajam, tāpēc, piedaloties šajā programmā, bērni var pilveidot savas zināšanas un prasmes par to, kā, nepiesārņot un rūpēties par dabu  būt ar to draugos. Daba ir mūsu sabiedrotais, un dalība ekoprogrammā būtu lieliska iespēja darboties radoši un gūt prieku par padarīto.”

Programmai pieteikto bērnudārzu audzēkņi meža zinības varēs apgūt jau pavisam drīz – līdz 1. novembrim Cūkmens visiem dalībniekiem nogādās slepeno maisu ar mācību materiāliem, spēlēm un figūrām, kas noderēs programmas veiksmīgākai īstenošanai.

“Esmu gandarīts, ka man “pa pēdām” seko arvien lielāks mazo dabas draugu pulks, kuri vēlas izzināt mežu, kas ir mums apkārt. Šogad, tāpat kā pērn, programmas ietvaros bērni varēs uzzināt daudz jauna un atklāt neskaitāmus meža noslēpumus. Viņi kopā ar audzinātājām dosies ārā, tādējādi atklājot dabas varenību un tās pozitīvo ietekmi uz cilvēku, izzinās, kā veidojas mežs, sējot sēkliņas un vērojot stādiņa attīstību. Esmu pārliecināts, ka bērniem būs interesanti un pēc programmas pabeigšanas viņi paši būs zinošāki un varēs iemācīt apgūto arī vecākiem un draugiem. Protams, ik mirkli sekošu līdzi bērnu gaitām ekoprogrammā, lai atklāšanas prieks ir bērnu sabiedrotais,” teic Cūkmens, aizsākot jau otro ekoprogrammas mācību gadu bērnudārzos.

AS “Latvijas valsts meži” ekoprogramma “Cūkmena detektīvi” paredzēta 5–7 gadus veciem bērniem. Ar rotaļu, deju, dziesmu, pasaku un dažādu vizualizāciju palīdzību bērni atklās četras tēmas, veicot noteiktus detektīvu soļus jeb uzdevumus, kā arī vērtējot labo un slikto mežā. Katra tēma veidota, ievērojot principu – redzi, dzirdi, klausies, dari – vienlaikus paredzot aktīvu bērnu iesaisti un līdzdarbošanos rotaļnodarbībās.

Par jaunumiem un ekoprogrammas gaitai ikviens interesents var sekot Cūkmena mājaslapā www.cukmens.lv, kur atrodami arī visi mācību materiāli.

Lasīt vairāk: