25 • 10 • 2016

Nelielais nokrišņu daudzums – melnajiem stārķiem nelabvēlīgs

56 melnais starkis MaskalansM nopirktas

2016. gada sezonā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi ir veikusi īpaši aizsargājamās putnu sugas – melnā stārķa – ikgadējo ligzdošanas sekmju monitoringu. Pirmie secinājumi – nelielais nokrišņu daudzums ir nelabvēlīgi ietekmējis melno stārķu barošanās iespējas un ligzdošanas sekmes.

Novērojumu datu sākotnējā analīze liecina, ka kopumā izperēto mazuļu skaits ir ievērojami mazāks nekā iepriekšējā gadā un šī sezona melnajiem stārķiem uzskatāma par nesekmīgu. Lai arī daudzas ligzdas bija apdzīvotas un to teritorijā uzturējās pieaugušie putni, perējums izpalika.

Lielā mērā tas skaidrojams ar šīs sezonas klimatiskajiem apstākļiem. Ar nelielām reģionālām atšķirībām, kopumā visā Latvijas teritorijā pavasarī un vasarā bija maz nokrišņu. Daudzas mazās upītes, strauti un dīķi izžuva. Līdz ar to šajās ūdenstilpēs dzīvojošās zivis un vardes, kas ir stārķu nozīmīgākā barība, gāja bojā. Trūcīgā barības bāze tiešā veidā ietekmēja iespējas pabarot mazuļus un likumsakarīgi – arī ligzdošanas sekmes.

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis norāda, ka satraukumam nav pamata: ja vien šāda nesekmīga melno stārķu ligzdošana nekļūs par regulāru parādību, ilgtermiņā tā neatstāj būtisku negatīvu ietekmi uz populāciju kopumā. “Turpināsim sekot līdzi šo noslēpumaino putnu populācijai valsts mežu teritorijā, ja nepieciešams, veiksim arī atbalsta pasākumus. Piemēram, nāksim talkā un turpināsim būvēt ligzdas, ko melnie stārķi nesmādē un labprāt apdzīvo,” stāsta Uģis Bergmanis.

Šajā sezonā no sertificētu putnu ekspertu 24 mākslīgi uzbūvētajām ligzdām, sešās tika konstatēta sekmīga ligzdošana. Šogad valsts mežos tika atrastas arī septiņas līdz šim nezināmas melno stārķu ligzdas.

Monitoringa ietvaros Latvijas valsts mežos tika pārbaudītas 280 melno stārķu ligzdošanas vietas, nosakot to apdzīvotību un ligzdošanas sekmes.

Lasīt vairāk: