04 • 10 • 2016

Gaismas pilī ierodas pirmie “meža detektīvi”

IMG 2106555 copy

Lai izglītotu skolēnus par mežu un meža vērtībām, AS “Latvijas valsts meži” kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku ir radījuši neparastu izglītības programmu skolēniem “Meža detektīvi”, kurā šajā mācību gadā piedalīsies skolēni no visas Latvijas.

Ar ko Tev saistās mežs? Ar krāsainām lapām, ar mellenēm, ar sēņu lasīšanu... Ar šādu jautājumu sākās  pirmā “Meža detektīvu” nodarbība Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 26. septembrī, kurā piedalījās Mārupes vidusskolas 4.c klases skolēni un skolotāja. “Mazie detektīvi bibliotēkā meklēja informāciju par sēnēm, augiem un dzīvniekiem. Izrādās, ka gliemezenes ir sēnes, bet aknu puķi nevar izmantot aknu slimību ārstēšanai. Uzmanīgi noskatoties īsfilmu, atklājām, ka vienkocis ir jebkurš darinājums no viengabala koka,” teic klases audzinātāja Inese Gaša.

IMG 2535666

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skolēni iepazina vēsturiskos materiālus par mežu, kā arī atklāja dažādus audiovizuālos materiālus, spēles un citus saistošus artefaktus, ko glabā bibliotēkas telpas. Tāpat bērniem bija iespēja piedalīties AS “Latvijas valsts meži” eksperta vadītajā nodarbībā un ar bibliotēkas speciālistu palīdzību iepazīt mežu četrās lasītavās, veicot tajās atšķirīgus uzdevumus.

Mārupiešiem detektīvu gaitās sekos jaunie censoņi no Laurenču sākumskolas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Nīkrāces pamatskolas, Pļaviņu novada ģimnāzijas, Grundzāles pamatskolas, Meirānu Kalpaka pamatskolas un Jersikas pamatskolas. Tās ir skolas, kas aizvadītajā mācību gadā ir pierādījušas savu interesi un mīlestību pret mežu, piedaloties starptautiskajā vides izglītības programmā “Izzini mežu” un kļūstot par sava reģiona Mammadaba vēstniecībām – zaļākajām skolām Latvijā.

IMG 1983

“Ceram, ka šī programma sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku rosinās skolas vēl dziļāk izzināt mežu un atklās plašākai sabiedrībai dažādus vēsturiskus faktus, kas saistīti ar meža apsaimniekošanu. Iespējams, kādam būs jaunums, ka mežu platības Latvijā salīdzinājumā ar pagājušā gadsimta sākumu ir pieaugušas divkārt, nosedzot jau vairāk nekā pusi Latvijas”, vēsta LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Lasīt vairāk: