25 • 08 • 2016

Ilgstošais lietus ieviesis korekcijas mežizstrādes darbu organizācijā

AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajās platībās mežizstrādes darbi tiek veikti plānotajos apjomos, tomēr ilgstošās vasaras lietusgāzes ir ieviesušas savas korekcijas darbu organizācijā. 

“Lai nodrošinātu Latvijas koksnes pārstrādes uzņēmumus ar tiem nepieciešamām izejvielām plānotajā apjomā un nepieļautu to piespiedu dīkstāvi, kas var radīt nodokļu ieņēmuma samazinājumu valsts budžetā,  tiek pārplānota cirsmu izstrāde, izvēloties vietas ar labākiem pievešanas apstākļiem. Vienlaikus ir palielinājušās kokmateriālu pievešanas izmaksas, kā arī lielākā apjomā, pēc mežizstrādes darbu veikšanas, būs jāveic risu līdzināšanas darbi," situāciju mežā komentē uzņēmuma mežizstrādes daļas vadītājs Juris Mālakalns.

Šobrīd Latvijas meža nozare tiešā veidā nodarbina aptuveni 40 000 cilvēku, taču netieši tiek nodrošināts darbs vēl apmēram 30 000 darbinieku tādās nozarēs kā transporta pakalpojumi, metālapstrāde, izglītība, zinātne, būvniecība, enerģētika u. c. Piecu gadu laikā mežs nodrošinājis ienākumus aptuveni 150 000 cilvēku. Būtiski, ka meža nozare ir nodrošinājusi darba vietas lauku reģionos, tādējādi ceļot iedzīvotāju dzīves kvalitāti un veicinot arī daudzu pakalpojumu sniedzēju nepārtrauktu darbību.