22 • 06 • 2016

Peoniju svētki sagaidīti pilnā plaukumā

IMG 8126

Peoniju svētki AS “Latvijas valsts meži” Kalsnavas arborētumā ir viens no gaidītākajiem pasākumiem, kas iemantojis daudzu selekcionāru un peoniju draugu ievērību. Šogad svētkus apmeklēja arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni. Pirmo reizi mastā tika uzvilkts īpaši šiem svētkiem darinātais karogs.

Visas dienas garumā viesiem bija iespēja novērtēt vairāk nekā 200 peoniju šķirņu burvību, kas šobrīd ir pilnā plaukumā. Uzrunājot svētku dalībniekus, Raimonds Vējonis atzina, ka viņa bērnības vasaras saistās ar peoniju ziedēšanu. Šobrīd esošo šķirņu daudzveidība gan esot pārsteidzoša.

IMG 6359

“Latvijas Valsts meži” struktūrvienības “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns atzīst: “Ik gadu tā ir kā spēle ar laikapstākļiem, kas nosaka, cik daudz no šo ziedu burvības apmeklētājiem būs iespēja baudīt. Pēdējo nedēļu vēsā laika dēļ peoniju ziedēšana nebija strauja, un savus svētkus peonija sagaidīja pilnā plaukumā”. Peoniju dārzu LVM Kalsnavas arborētumā sāka veidot 2006. gadā ar selekcionāra un dārzkopja Aldoņa Vēriņa ierosmi un atbalstu. Agrīnākās šķirnes jau gan noziedējušas, bet dažas vēl tikai gatavojas raisīt ziedus, tāpēc nekas vēl nav nokavēts.

Peoniju svētki Kalsnavā notika sesto reizi, un šogad tos apmeklēja ap desmit tūkstošu apmeklētāju. Svētku apmeklētāji ne vien lūkoja peoniju daudzveidīgo ziedēšanu, bet arī baudīja plašo svētku programmu ar koncertiem, radošajām darbnīcām un izklaides iespējām bērniem. Un, protams, ikviens interesents varēja iegādāties peoniju vai kādu citu ziedošo augu stādus, bet tradicionālajā eksotisko augu izsolē interesenti varēja iegūt kādu īpašu papildinājumu savam dārzam.