23 • 05 • 2016

Aizvadītas Baltijas mēroga profesionālās sacensības

foto1 copy copy

11. un 12. maijā Ogrē tika aizvadīts 52. Baltijas valstu meža nozares profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās spēles. Koku gāšanas disciplīnas, meža stafete, darbs ar meža mašīnas simulatoriem un pievedējtraktoru – pārbaudījumi, kuriem pretī stājās izglītības iestāžu audzēkņi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Latvijas komandu veiksmīgi pārstāvēja desmit audzēkņi no Ogres tehnikuma.

Līdztekus šiem pārbaudījumiem, sacensību gars valdīja arī Latvijas atklātajā čempionātā koku gāzējiem. Uzvaras laurus kā prasmīgākais koku gāzējs 24 dalībnieku konkurencē ar 1616 punktiem pārliecinoši plūca Latvijas pārstāvis – Gatis Brencis (Husqvarna 372 XP) no Smiltenes.

Sacensībās kopā ar profesionāliem Baltijas valstu koku gāzējiem piedalījās arī profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. No Ogres tehnikuma audzēkņiem vislabāk veicās Matīsam Mūrniekam (1176 punkti).

Ģirts Abizārs, viens no sacensību organizatoriem, atklāj sacensību nozīmīgumu un piedāvātās iespējas to dalībniekiem: ”Šis ir tehnisks sporta veids, kurā koku gāzēji pastāvīgi pilnveido savas profesionālās iemaņas. Praksē šīs prasmes nozīmē, ka koku gāzējs izmanto ražīgākās darba metodes koku gāšanā, samazina nelaimes gadījumu risku darba vietā, prot pareizi vīlēt ķēdi un apkopt motorzāģi, kas palielina motorzāģa kalpošanas ilgumu. Sacensības ir īstā vieta, kurā noskaidrot labākos koku gāzējus gan profesionāļu vidū, gan starp mežsaimniecības studentiem.”

Komandu dalībnieki pierādīja savas sportiskās prasmes piecās disciplīnās: ķēdes maiņā, kombinētajā sagarumošanā, precīzajā sagarumošanā, koka masta gāšanā un atzarošanā.

Latvijas čempionāts ir viens no šī gada Baltijas valstu sacensību posmiem, lai biedrība “Meža sports” sagatavotu Latvijas labāko koku gāzēju komandu Latvijas dalībai 32. Pasaules čempionātā koku gāzējiem, kas šogad norisināsies no 8. līdz 12. septembrim Polijā.

AS “Latvijas valsts meži” jau kopš sabiedriskās organizācijas “Meža sports” dibināšanas 2003. gadā atbalsta aktivitātes, kas saistītas ar meža nozares popularizēšanu jauniešu vidū, meža nozares darbinieku profesionālo iemaņu pilnveidošanu un sabiedrības izpratnes veidošanu par meža sniegto vērtību daudzveidību.