17 • 05 • 2016

LVM kokaudzētavās aktīvi noris meža stādu realizācija

 AE D stadi

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās rit aktīva rosība – šobrīd realizēti jau vairāk nekā 36,4 miljoni meža stādu, no kuriem 9 miljoni ir eksportēti uz ārvalstīm.

“Mūsu pašmāju un ārvalstu klienti novērtē mūsu meža stādu augsto kvalitāti un spēju ieaugt. Mūsu modernās kokaudzētavas spēj nodrošināt augstvērtīgus stādus ne vien valsts meža atjaunošanai un piepildīt pašmāju klientu vajadzības, bet spēj piedāvāt stādus arī ārvalstu klientiem, kuri ik gadu novērtē stādu kvalitāti un to augsto spēju ieaugt. Mēs rūpējamies par vidi un cilvēkiem, izaudzējot un realizējot ik gadu līdz 50 miljoniem meža stādu un aizsargājot tos pret kaitēkļu bojājumiem, izmantojot videi draudzīgu produktu – vasku,” teic “LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece ražošanas jautājumos Laima Zvejniece.

2016. gada sezonā „LVM Sēklas un stādi” plāno realizēt 45,9 miljonus meža stādu, no kuriem 24,1 miljons – paredzēti valsts meža atjaunošanai vairāk nekā 8000 hektāru lielā platībā. Lai saglabātu sugu proporciju un bioloģisko daudzveidību, mežā tiks stādīti 15,5 miljoni priežu, 6,8 miljoni egļu, 1,4 miljoni bērzu un 0,3 miljoni citu sugu.

AE D 177188 copy copy

„LVM Sēklas un stādi” pērn realizējusi 46,8 miljonus stādu, no kuriem 23 miljoni stādu ir iestādīti Latvijas valsts mežos. Turklāt 2015. gadā tika sasniegts arī vēl nebijis eksportēto stādu apjoms – 12 miljoni, kas, salīdzinot ar 2014. gadu, pieaudzis teju par 40%.

Ik gadu LVM atjauno tūkstošiem meža platību, ikviena nocirstā koka vietā iestādot divus jaunus. Veselīgs un augošs mežs spēj nodrošināt lielāku ogļskābās gāzes piesaisti un skābekļa ražošanu. Tāpēc visa gada garumā norit aktīva meža apsaimniekošana.

AS “Latvijas valsts meži” mājaslapā ievietotais “Koku skaitītājs” ļauj sekot iestādīto koku skaitam.

Lasīt vairāk: