29 • 04 • 2016

Brīvdienu ceļvedis: no burvestībām līdz stādu parādei

a e 022

Valpurģu nakts burvestības, jaunas spēka takas iepazīšana mežā, neparasto koku un liānu kolekcijas atklāšana – tas viss un vēl vairāk šajā nedēļas nogalē būs baudāms AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajos atpūtas objektos. Pateicoties uzņēmuma atbalstam, ikviens interesents varēs arī ļauties iedvesmai un labāko stādu medībām Stādu parādē Siguldā, kā arī gatavoties sportiskiem izaicinājumiem, iepazīstot Smiltenes posmu SEB MTB maratonā.

Valpurģu nakts brīnumi un mistērijas LVM dabas parkā Tērvetē

Valpurgis liela

Gan lieli un mazi, gan romantiķi un nemiera gari, kuru sirdis alkst pēc neierastā, aicināti sestdienu, 30. aprīli pavadīt Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē. Dienas laikā – pastaigas pavasarī, bet jau plkst. 19.00, par godu Valpurģīša 10. gadu jubilejai, gaidāmas burvestības, brīnumi un mistērijas. Mazākajiem svinību viesiem sagatavotas dažādas interesantas aktivitātes Rūķu mežā, savukārt Raganu silā līdz plkst. 23.00 ikviens interesents varēs baudīt nebijušu un neparastu viesu priekšnesumus. Atrakciju laukumā no plkst. 21.00–23.00 sirdi sildīs ugunīgi šovi, deju teātra uzvedums, koncerts un populārais zvaigžņu lietus.

Interesentiem pieejamas būs arī Laimīgās zemes gaisa takas un brauciens Pasaku bānītī. Turklāt LVM dabas parka viesi, kuri šogad vēl nav paguvuši, aicināti spert pirmo soli pāri skaistajam koka tiltam–laboratorijai.

Jaunas takas un spēka piramīda LVM Pokaiņu mežā

piramida1

Ar katru dienu LVM Pokaiņu mežs kļūst arvien zaļāks un putnu dziesmām bagātāks. Tā ir brīnišķīga vieta, kur baudīt dabas mieru, smelties iedvesmu un enerģiju nākotnes darbiem arī šajā nedēļas nogalē, iepazīstot arī jaunas takas un piramīdu. Pavasaris iekrāso, daba iedvesmo!

Jaunā Pokaiņu meža spēka taka aizvedīs interesantā pastaigā, ļaujot baudīt smaržīgo un dzīvinošo pavasara gaisu, kā arī zilo, dzelteno un balto puķīšu paklāju mežā. Turklāt ikvienam interesantam būs iespēja novērtēt arī mežā nupat tapušo piramīdu, kurā var ieiet iekšā, pasēdēt un uzņemt piramīdas spēcinošo un dziedinošo enerģiju. Interesanti, ka jau trīs pāri, kas bijuši šajā piramīdā, to izvēlējušies par savu laulību ceremonijas vietu.

Šopavasar LVM Pokaiņu mežā tapusi jauna taka, kas aizvedīs interesantā pastaigā gar īpašiem akmeņiem un akmens krāvumiem. Taka tapusi akmeņu tīrīšanas laikā, atklājot garu akmeņu rindu un mazliet tālāk – akmens laivu. Lūk tādi – negaidīti un skaisti atradumi top mežā! Turklāt ar to vēl viss nebeidzas. Šobrīd LVM Pokaiņu mežā rit aktīvs darbs pie skaisto ainavu takas izveides, kur nogāzes mīsies ar austiem uzkalniem un skaistām dabas ainavām.

Tūrisma sezonas atklāšana LVM Kalsnavas arborētumā

kalsnava maja

LVM Kalsnavas arborētums 30. aprīlī vērs durvis jaunajai tūrisma sezonai, piedāvājot iepazīt jaunās kases mājas sniegtās priekšrocības un aplūkot dažādas neparastas koku, krūmu un liānu kolekcijas, kas jau gatavas priecēt interesentus. Tās iepazīt var patstāvīgi vai ar vides gidu atbalstu, dodoties interesantā un izzinošā pastaigā neparasto koku pasaulē.

Arī šeit tiek piedāvāta īpaša kāzu ceremoniju programma jaunlaulātajiem un kāzu viesiem. Ja laikapstākļi nav sabiedrotais, jaunās kases mājas otrajā stāvā nu ir iespēja noorganizēt saviesīgus pasākumus, seminārus un konferences līdz pat 60 cilvēkiem.

LVM Kalsnavas arborētumā tiek veikti arī ilglaicīgi novērojumi, pētot koku attīstību, piemērotību noteiktiem klimatiskajiem apstākļiem, kā arī sēklu ražošanu un pavairošanu.

Tiem arborētuma apmeklētājiem, kuriem tīk aktīvi darboties dārzā, ir iespēja iegādāties dekoratīvo koku un krūmu sēklas, floristiem un citiem interesentiem ir iespēja izvēlēties nepieciešamos materiālus (čiekuri, sēklas, pogaļas, zari) un ūdensrožu stādus.

Latvijā audzēto stādu izvēle 13. Latvijas Stādu parādē Siguldā

sigulda

Siguldas Svētku laukumā nedēļas nogalē notiks 13. Latvijas Stādu parāde, kurā piedalīsies tikai Latvijas stādu audzētāji, tā popularizējot un izceļot tieši Latvijas stādu audzēšanas nozari. Arī AS “Latvijas valsts meži” struktūrvienības “LVM Sēklas un stādi” darbinieki iepazīstinās interesentus ar uzņēmuma kokaudzētavās augošajiem dekoratīvo koku stādiem, sniedzot konsultācijas to augšanas apstākļu uzlabošanai.

Pasākuma laikā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās vasaras puķes, augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Notiks arī amatnieku tirgus ar Latvijā ražotām amatniecības precēm un pārtiku, kā arī dārza precēm un tehniku.

Gatavošanās kalnu riteņbraukšanas sacensībām Smiltenē

 Maratons Smiltene 00233

Ja ir vēlme ļauties sportiskām aktivitātēm un baudīt sacensību garšu, tad ikviens kalnu riteņbraukšanas līdzjutējs aicināts šajā nedēļas nogalē doties uz Smilteni, kur 30. aprīlī notiks Smiltenes posma trases iepazīšana Latvijas kalnu riteņbraukšanas seriālam SEB MTB. Interesentiem būs jāpārvar gan pilsētas bruģis, gan Smiltenes apkārtnes pļavas. Pulcēšanās plkst. 12.00 Smiltenes pilsētas laukumā.

SEB MTB maratona Smiltenes posms notiks 8. maijā. AS “Latvijas valsts meži” atbalsta aktīvu atpūtu pie dabas, tāpēc kalnu riteņbraukšanas entuziasti aicināti doties “mammadaba” veselības braucienā, bet pieredzējušie sportisti varēs spēkoties veiklībā, pieredzē un izturībā 59 km garajā “Toyota Hybrid” trasē un populārākajā ­ “Viršo-A” distancē 38,6 km garumā. Tikmēr paši mazākie pedāļu minēji Smiltenē varēs piedalīties “Rasēns” Bērnu braucienā.