20 • 01 • 2016

Somijā testa braucienos devies „auto vilciens”

timber1

Attēls: EUSTAFOR

„Eiropas valsts mežu apsaimniekotāju asociācija” (EUSTAFOR), kuras aktīva dalībniece ir arī AS „Latvijas valsts meži”, regulāri apkopo organizācijas biedru ziņojumus par aktualitātēm. Pērn, piemēram, Somijā testa braucienus uzsākusi Eiropā lielākā koksnes transporta automašīna, kuras kopējās masas un kravas svars saniedz 104 tonnas. Šobrīd Somijā atļauts pārvietoties transportlīdzekļiem, kas nepārsniedz 76 tonnu svaru, Zviedrijā no šī gada jūnija varēs braukt auto līdz 64 tonnām, savukārt pa Latvijas ceļiem ļauts pārvietoties transportlīdzekļiem, kas nav smagāki par 40 tonnām, bet ar īpašu atļauju – par 52 tonnām.

Ar šādu 34 metrus garu transportlīdzekli tiek pārvaldīti Somijas valsts mežu apsaimniekotājam „Metsähallitus” piederošie kokmateriāli no Inari uz Rovaniemi Somijas ziemeļos – Lapzemē, kas ir 300 kilometru garš ceļa posms. Atļauja šādiem pārbaudes braucieniem ir saņemta līdz 2019. gada beigām. Ja aprēķina, cik daudz kubikmetru koksnes šādā lielā kravnesības transportlīdzeklī ietilpst – to var salīdzināt ar diviem dzelzceļa vagoniem, kuros ietilpst vairāk nekā 100 kubikmetri koksnes, tikai šo „auto vilcienu” balsta 13 asis.

„Mūsu vīzija paredz plašu lielas kravnesības autotransportu izmantošanu nākotnē, it īpaši vietās, kur dzelzceļa transports nav pieejams,” stāsta „Metsähallitus”  attīstības eksperts Ari Siekkinen. „Ir virkne faktoru, kas runā par labu šāda transporta izmantošanai, ļaujot pārvadāt kravu arī lielākos attālumos,” situāciju komentē automašīnas īpašnieks, uzņēmuma „Ketosen Kuljetus Oy” pārstāvis Risto Ketonen.

EUSTAFOR ziņojumā „Metsähallitus” norāda, ka koksnes pārvadājumi ar HCT transportu ir videi draudzīgāki, jo tie rada mazāku autogāzu emisiju. Turklāt mazāks kravas automašīnu skaits uz ceļiem pozitīvi ietekmē arī satiksmes drošību. Tomēr arvien neatbildēta paliek virkne jautājumu, uz kuriem tiks rastas atbildes šajos testa braucienos, tostarp arī jautājums par esošo ceļu nestspēja.

Eiropas Savienībā (ES) meži aizņem aptuveni 16 miljonus jeb 43 % no kopējās valstu platības un ir būtiska apkārtējas vides sastāvdaļa. EUSTAFOR asociācijas mērķis ir pārstāvēt un veicināt kopīgās valsts mežu un to apsaimniekotāju intereses ES, sevišķi tas attiecas uz dažādu ES instrukciju un direktīvu pieņemšanu.

EUSTAFOR dibināta 2005. gada jūnijā Jūrmalā 6. valsts mežu apsaimniekotāju konferences laikā. Tās valdē ievēlēts arī LVM prezidents Roberts Strīpnieks.