05 • 01 • 2016

Gada putns – dižraibais dzenis

dizraibais dzenis MaskalansM nopirktas copy

Dižraibais dzenis (Dendrocopos major) ir izvēlēts par 2016. gada putnu. Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) akcija „Gada putns” tiek rīkota jau 21. reizi, un šī gada mērķis – saglabāt bieži sastopamu putnu sugu stāvokli.

„Dižraibais dzenis ir visbiežāk sastopamā no deviņām Latvijas dzeņu sugām, kas sadzirdami un ieraugāmi teju visur – sākot no purviem un beidzot ar sausiem skujkoku mežiem,” teic LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Dižraibo dzeni var pazīt pēc melni-balti raibā apmatojuma un sarkanām zemastes spalvām, kas skaidri nodalītas no pelēki baltā vēdera. Galva ir melna, piere – balta, arī gar sāniem redzami balti plankumi. Tēviņiem pakausis ir sarkans, bet mātītēm tas ir melns. Savukārt jaunajiem putniem visa galvas virsa ir sarkana. Dižraibajam dzenim ir zaļganpelēkas kājas, pelēks knābis un sarkanas acis. Jaunajiem putniem acis ir brūnas. Dižraibais dzenis ir vidēji liels putns – ķermeņa lielums ir 22–26 cm, spārnu izplētums 38–44 cm.

„Dzeņi ir galvenie dobumu veidotāji mežā. Turklāt īpatnēji ir tas, ka vairums no dzeņu sugām izkaltajā dobumā ieligzdo vien reizi un nākamgad veido jaunu dobumu. Un te – atstātajā dobumā – klāt ir tādi dobumperētāji kā zīlītes un mušķērāji. Dzeņu veidotajos dobumos savas ligzdas veido arī īpaši aizsargājamā suga – meža balodis, kā arī pūces,” atklāj vides eksperts. Turklāt dzenis čakli iznīcina tādus meža kaitēkļus, kā laputis, tauriņu kāpurus, mizgraužus un daudzus citus.

„Dzeņus var labi dzirdēt pavasarī – riesta laikā. Tad tie ir skaļi gan ar balsi, gan ar bungošanu pa stumbru. Turklāt dzeņu mazuļiem raksturīgi saucieni pēc barības, kad tie ir paaugušies,” par to, kā un kad labāk pamanīt un saklausīt dzeņus, stāsta U. Bergmanis.

Ziemas laikā dzeņus var ieraudzīt skujkoku mežos, jo tie pārtiek ne vien no kukaiņiem, bet arī no skujkoku sēklām. „Dzeņi labprāt nāk arī pie barotavām. Tur kā našķi var atstāt kādu nesālītu gaļas gabalu vai graudus. Arī zīlītes un sīļi, kā arī kāds meža strazds labprāt mielosies pie šāda mielasta,” ar ieteikumiem dalās eksperts.

Latvijā sastopamas deviņas dzeņveidīgo putnu sugas – tītiņš, pelēkā dzilna, zaļā dzilna, melnā dzilna, dižraibais dzenis, vidējais dzenis, baltmugurdzenis, mazais dzenis un trīspirkstu dzenis.