26 • 11 • 2015

Sveic 10 miljono eParaksta autoru

SAM 1254

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) loģistikas reģiona vadītājs Kristaps Vērzemnieks kļuvis par pirmo 10 miljono eParaksta licēju vēsturē. Vien dažas sekundes un pat sekundes simtdaļas Kristapu šķīra no cita eParaksta licēja – veiksme vai sakritība, vai gluži vienkārši likumsakarība. „Jau pati ziņa, ka esmu laimīgais paraksta autors, bija pārsteigums, bet uzzināt, ka tas noticis tik sīvā konkurencē – patiesi ir negaidīti. Līdz šim nekādās laimes spēlēs vai loterijās neko nebiju laimējis,” pēc sveikšanas atzīst Kristaps.

Kristaps ar eParakstu parakstās ik nedēļu, pēc PN akta pakalpojumu sniedzējiem. Kopš pirmā eParaksta ir pagājuši trīs gadi, un Kristaps novērtē tā priekšrocību – ātrumu un lietošanas ērtumu: „Iepriekš man vajadzēja būt allaž birojā, kur lielu daļu laika aizņēma grāmatvedes sagatavoto dokumentu kaudzes izskatīšana un parakstīšana. Drīz vien uzrakstītais paraksts vairs neatgādināja kārtīgu parakstu. Tagad, neatkarīgi no savas atrašanās vietas – Rīgā, Jelgavā, vai vēl kaut kur – varu ielikt savu karti datorā un droši parakstīt visu, kas nepieciešams. Tas ir daudz ērtāk. Turklāt arī pārvadātājiem nav jābrauc pie manis vai jāgaida, kamēr līgums, kas jāparaksta, vairākas dienas ceļo ar pasta starpniecību.”

SAM 1249

Mūsdienās eParaksts, kam piemīt juridisks spēks, nodrošina ātru un drošu dokumentu apriti, samazina iesaistīto darbinieku laika patēriņu un nodrošina efektīvu komunikāciju ar sadarbības partneriem. LVM ik mēnesi elektroniski paraksta apmēram 7000 dokumentu.

VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centra” (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta norāda, ka eParaksts mūsdienās kļuvis par neaizvietojamu palīgu: „Nepilnos desmit gados kopš eParaksta ieviešanas Latvijā tas ir kļuvis par pašsaprotamu ikdienas rīku ne tikai daudzām valsts un pašvaldību iestādēm, bet arī komersantiem, kas ir būtiskākais valsts konkurētspējas un izaugsmes dzinulis. Šodien mēs eParaksta pielietojumu redzam visdažādākajās dzīves situācijās, sākot no iesniegumu, finanšu dokumentu, līgumu, apdrošināšanas polišu, rēķinu parakstīšanas, līdz pat elektronisku grāmatu eParakstīšanai un jaunatklājuma brīžu fiksēšanai mūžamežos.”