25 • 11 • 2015

Pedagogi iepazīst mežsaimniecības procesus

skolotjas

„Pateicoties iegūtajām zināšanām, varēšu pilnvērtīgāk stāstīt par mežsaimniecību saviem skolēniem. Sapratu, ka mežsaimniecība nav vienkārša. Mežus kopj un stāda, nevis tikai izzāģē,“ – tās ir tikai dažas pedagogu gūtās atziņas pēc nupat aizvadītajiem tālākizglītības kursiem. Rudens brīvlaiku pedagogi izmanto, lai uzkrātu jaunas zināšanas, ar kurām vēlāk dalīties mācību stundās ar skolēniem.

Trīs dienu laikā, trīs dažādās vietās 150 pedagogiem bija iespēja dzirdēt jaunāko informāciju no meža nozares ekspertiem  – LVMI „Silava” direktora Jurģa Jansona, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektora Kristapa Klausa, Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MeKA) direktora Andreja Domkina un direktora vietnieka Ulda Spulles, kā arī AS „Latvijas valsts meži” (LVM) speciālistiem.  

skolotajas

„Kursi bija organizēti augstā līmenī, izmantojot dažādas metodes. Mums bija iespēja gan klausīties, gan praktiski darboties,” par izglītojošo kursu norisi stāsta viena no dalībniecēm.

Kursu programmā tika ietvertas ne vien izglītojošas lekcijas, bet arī ekskursijas dažādos objektos – LVM kokaudzētavā „Mazsili”, izstādē „Iepazīsties – koks!”, MeKA laboratorijās un darbnīcās, Jelgavas apkārtnes mežā, vērojot mežizstrādes tehnikas darbībā, kā arī LVM meža apmeklējums. Tieši nodarbības mežā rosināja pedagogus dalīties savā pieredzē, kā arī iegūt jaunas idejas un zināšanas mācību nodarbībām dabā.

„Nodarbība mežā zinošo meža darbinieku vadībā bija ļoti vērtīga, piemēram, stāstījums par sveķošanu, kā arī nenovērtējama bija praktiskā nodarbība. Un gardais mielasts mežā,” vērtē skolotāja. Praktiskās meža nodarbības laikā tika mērīti koku augstumi, tilpumi, risināti uzdevumi, lai uzzinātu, vai jaunaudze atbilst visām atjaunošanas prasībām, kā arī veikts radošais uzdevums – ieraudzīt dabu caur dzīvnieku trafaretiem. Skolotāji atzina, ka tādu aizrautību sevī sen nebija piedzīvojuši. 

Pēc aktīvi un izzinoši pavadītas dienas, klausoties ekspertu ziņojumos un praktiski darbojoties mežā, pedagogiem rodas pārdomas un idejas tālākam mācību procesam savā skolā un savās mācību stundās, strādājot ar skolēniem:

  • „Man pilnībā mainījās attieksme pret mežu izzāģēšanu! Pēc prezentācijas viss kļuva saprotams un pazuda domas, ka Latvija var palikt bez mežiem.”
  • „Tagad varu visiem pārliecinoši paskaidrot, kāpēc jācērt koki. Tas mums pašreiz ir ļoti aktuāli, jo visapkārt notiek plaša mežu izciršana.”
  • „Secinu, ka pedagogs, gadiem sēžot klasē, nereti šauri pārzina, „maļ” savu jomu, bet neizprot mūsdienīgu redzējumu atsevišķās, no skolas nošķirtās jomās, tādēļ šādi kursi ir ļoti noderīgi. Latvijas teritoriju klāj tik lielas mežu platības, bet mēs tik maz tās izmantojam – apgūstam. Tik vienveidīgi un garlaicīgi klases telpās pasniedzam skolēniem to, ko varētu daudz interesantāk un aizraujošāk iemācīt ārā. Problēma ir stundu skaitā, sistēmā kā tādā. Protams, arī skolotāju entuziasmā. Vieglāk klasē izpildīt darba lapu, nekā iziet ārā. “

Pedagogiem, kurus saista vides izglītība un mežs, AS „Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta Tālākizglītības centru un LVMI „Silava” ik gadu piedāvā tālākizglītības kursus. Kursu programmas saskaņotas ar LR Izglītības un zinātnes ministriju. Vienas dienas – 12 stundu (A) tālākizglītības kursi „Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide vides izglītībā par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu (A)”, norisinās skolēnu brīvlaikos. 2015./2016. mācību gadā rudens kursi tika veidoti sadarbībā ar Mammadaba vēstniecībām, kuras organizē dalībnieku pieteikšanos.

Lasīt vairāk: