01 • 10 • 2015

Ekoprogrammu bērnudārziem „Cūkmena detektīvi” apgūs teju 5 tūkstoši bērnu

cukmens

Ar necerēti lielu atsaucību noslēgusies pieteikšanās ekoprogrammai bērnudārziem „Cūkmena detektīvi”. Četru tēmu programmu apgūs 4873 bērnu no 224 pirmskolas izglītības iestāžu (PII) grupiņām visā Latvijā.

Lai gan sākotnēji tika plānots programmā uzņemt 100 PII grupiņas, tīru mežu aizstāvis Cūkmens, pedagogu motivācijas iedvesmots, pieņēma lēmumu ļaut visiem interesentiem piedalīties jaunajā programmā.

„Esmu priecīgs, ka pedagogi novērtē programmu un vēlas kopā ar bērniem kļūt par īsteniem detektīviem. Tas ir pirmais solis, kā mācīt un atklāt bērniem dabas noslēpumus. Mācību stundās būs gan jādzied un jādejo, jāzīmē un jālīmē, jāstāda priežu sēklas un jāvēro, kā no tām izaug stāds un nākotnes koks. Tas viss un vēl vairāk notiks ārā. Gaidiet no manis arī Slepeno mainu – tajā ielikšu norādes, kas palīdzēs šīs zinības apgūt. Vai nav lieliski?” par programmu stāsta Cūkmens.

karte

Līdz 2016. gada 20. aprīlim bērni kopā ar pedagogu rotaļnodarbību veidā apgūs četras aktuālas tēmas:

  1. Meža netīrie noslēpumi, atklājot, ka mežā atkritumiem nav vietas, tur jādzīvo dzīvniekiem un jāaug kokiem.
  2. Cūkmenam pa pēdām, nošķirot labu rīcību no sliktas, aktīvi darbojoties ārpus telpām.
  3. Mežs mums apkārt, pārliecinoties, ka koks ir viens no dabai draudzīgākajiem materiāliem, no kuriem gatavo koka gultiņas, galdus un pat rotaļlietas.
  4. Audzēsim skābekli, atklājot, mežs ir ne tikai laba pastaigu vieta, kur ievākt gardās meža veltes, bet tas, uzņemot sevī ogļskābo gāzi, arī ražo mums tik nepieciešamo skābekli.

Babītes pagasta PII „Saimītes” vadītāja Ieva Vanaga savā pieteikuma anketā norāda: „Gribam piedalīties programmā, jo vēlamies bērnus rosināt interesantākai, saistošākai, veselīgākai un dabai draudzīgākai dzīvei.”

Apgūstot četras Cūkmena mācības, bērni saņems diplomus par veiksmīgu dalību „Cūkmena detektīvi” programmā. Taču centīgākos un radošākos bērnudārzus apciemos arī pats Cūkmens, lai izteiktu pateicību personīgi par ieguldīto darbu jaunu zināšanu apguvē – tad bērni kļūs par jaunajiem Cūkmena palīgiem – detektīviem, kas rūpēsies un stāstīs par kārtību un tīrību mežā.

Ar „Cūkmena detektīvi” programmu, tai skaitā metodiskajiem materiāliem, var iepazīties vietnē www.cukmens.lv.