17 • 08 • 2015

Uz purvu ne tikai pēc klusuma

IMG 5070

Purvs ir interesanta vieta ne tikai dabas pētniekiem un dzērveņu lūkotājiem, bet arī klusuma tīkotājiem. Lai došanās uz purvu būtu droša un patīkama, iepazīstot arī purvam raksturīgākās ainavas un augu pasauli, nebojājot purva ekosistēmu, AS „Latvijas valsts meži” (LVM) ir izveidojusi astoņas purva laipas. Viena no tām – Planču purva taka – nupat piedzīvojusi rekonstrukcijas darbus.

Atjaunotā Planču purva taka Alojas novadā apmēram puskilometra garumā ir ieguvusi jaunu dēļu segumu, kurā papildus iestrādāts pretslīdēšanas siets, kas īpaši noderīgs mitrā laikā. Jaunie informācijas stendi un plāksnes pie takas sniedz izsmeļošu informāciju par purva ekosistēmu, tajā visbiežāk sastopamajiem dzīvniekiem, putniem un augiem. Turklāt šī informācija Braila rakstā pieejama arī vājredzīgiem cilvēkiem.  

Trīs kilometru garumā Kurzemes pusē vijas Čužu purva taka, kurā 700 metrus veido koka laipa. Čužu purva taka un sēravots atrodas Abavas senlejā. Taka sākas pavisam tuvu pilsētai. Līdzās purva laipai zied pēcledus laikmeta augs – krūma čuža – Baltijā izzūdošs rožu dzimtas krūms. Čužas zied no jūnija līdz augustam maziem dzelteniem ziediem ķekarveidīgās ziedkopās.

DSCN0476

Savukārt Tīrumnieku purvs Rēzeknes novadā ievērojams ar tīro ezeru vidū, kurā var arī peldēties. Ļaujoties pastaigai pa 800 metru garo dēļu laipu, rudens laikā var nogaršot gardās dzērvenes un apskatīt indīgo velnarutku, kas aug līdzās ārstniecības augiem – purva vārnkājai un andromedai.

DSCF4318

Daudzi purva augi, piemēram, lācenes, vistenes un jau minētās dzērvenes ir ārstnieciski, savukārt vaivariņus var izmantot kožu atbaidīšanai. Purvos ir daudz neparastu augu. Lielākā daļa no tiem ir ar asām šķautnēm – iespējams, lai varētu stāvēt pretī vējiem. Citiem purva augiem, piemēram, dzērvenēm ir attīstīta sakņu sistēma, kas palīdz ogām pacelties virs sūnām.

LVM atgādina, ka purvā visdrošāk pārvietoties pa izveidotajām koka laipām, īpaši uzmanoties akaču tuvumā. LVM izveidojusi laipu arī Vasenieku, Dunikas un Niedrāju-Pilkas purvā, kā arī apkārt Purezeram un Bezdibeņa ezeram.

Pastaigai pa purva laipām jāizvēlas piemēroti apavi, kas neslīd un iztur mitrumu. Purvā ir aizliegts kurināt ugunskurus, jo kūdra ir ļoti ugunsnedroša, pat viens nevērīgi nomests sērkociņš var izraisīt mēnešiem ilgu, grūti nodzēšamu kūdras degšanu vairāku metru dziļumā. Arī purva augus nevajag plūkt, jo daudzi no tiem ir reti un īpaši aizsargājami Latvijā un Eiropā.