19 • 06 • 2015

AS „Latvijas valsts meži” vides speciālisti izglābj slīkstošu briedi

briedis glabj

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) vides speciālisti, aizvadot purvu biotopu mācības Taurenes pagastā, pamanīja ārpus valsts mežu teritorijas dūņās iestigušu briedi, kurš paša spēkiem nespēja izkļūt laukā no vecas kūdras bedres. „Ķērāmies klāt un izvilkām!” – norāda uzņēmuma vides speciālisti.

„Brieža izvilkšanai no dūksts izmantojām LVM vides plānošanas speciālista Mārtiņa Kalniņa bikšu siksnu. Apmetām to ap brieža kaklu. Kad dzīvnieks bija daļēji izvilkts no bedres, sākām no dubļiem atrakt tā kājas, līdz beidzot izdevās dzīvnieku izvilkt krastā. Pēc vairākām minūtēm briedis jau bija spējīgs sasvērties vertikāli un notupties uz ceļiem, pat mēģināja piecelties. Lai netraucētu dzīvnieku, devāmies prom ar cerību, ka briedis izdzīvos”, stāsta LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

„Acīmredzot briedis kūdras bedrē bija iestidzis jau labu laiku, jo pēc izvilkšanas vēl kādas 5 līdz 10 minūtes tas nespēja piecelties kājās. Turklāt tas, ka dzīvnieks bija iestidzis bedrē, kas atradās līdzās avotam, liecina par to, ka ūdens un dūņu temperatūra bija zema: +7 līdz +10 grādi,” vērtē LVM Vides plānošanas speciālists Mārtiņš Kalniņš.

Brieža glābšanas misijā – izvilkšanā no kūdras bedres – piedalījās Uģis Bergmanis, Kaspars Liepiņš, Mārtiņš Kalniņš, saņemot atbalstu arī no LVM stipendiātiem: Andrim Avotiņam un DAPa ģeologam Dainim Ozolam.

Lasīt vairāk: