09 • 06 • 2015

Ar uguni mežā – piesardzīgi

 ugunskurs jani

Gaidāmajās brīvdienās meteorologi sola saulainu un karstu laiku. AS „Latvijas valsts meži” (LVM) aicina cilvēkus doties pie dabas un apmeklēt ap 350 labiekārtotas atpūtas vietas visā Latvijā, tomēr jāievēro piesardzība, rīkojoties ar uguni, un jāatceras par savu un apkārtējo cilvēku drošību mežā un purvos.

„Mežos šobrīd ir ļoti sauss, un katra mazākā uguns dzirkstele var izraisīt meža ugunsgrēku. Šobrīd ik dienas saņemam vairākus izsaukumus,” teic Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Gribuste. Valsts meža dienesta informācija liecina, ka 10. jūnijā ir dzēsti pieci mežu ugunsgrēki ar kopējo platību 0,22 hektāri, bet 11. jūnijā ­– jau septiņi mežu ugunsgrēki 1,7 hektāru platībā.

Par to, kas jāņem vērā, brīvā dabā iekurot ugunskuru, ieteikumus sniedz LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Indulis Brauners.

„Ja ugunskurs tiek kurināts nepareizi, tas ne vien var izvērsties par mežu ugunsgrēku, bet nopietni apdraud arī tuvumā esošos cilvēkus, kokus, augsni un namīpašumus,” I. Brauners. Būtiski, lai ugunskurs būtu pasargāts no vēja un lai tas neatrastos tuvu kokiem. Ugunskurs nedrīkst atrasties uz kūdras augsnes, jo var sākties ļoti sarežģīti nodzēšams kūdras (zemdegas) ugunsgrēks. Pirms ugunskura kuršanas, ar lāpstu jānoņem tik daudz zemdegas kārtas, lai no ugunskura malām līdz tai būtu vismaz pusmetru liels, attīrīts minerālaugsnes laukums.

Indulis Brauners atgādina, ka ugunskurā nedrīkst mest plastmasas izstrādājumus, jo no tiem izdalās toksiskas gāzes, kuras ieelpojot var nodarīt kaitējumu veselībai. Arī aerosolu baloni un uzliesmojoši šķidrumi var uzliesmot un eksplodēt, radot draudus cilvēku veselībai un drošībai. Arī apģērbs, kas var viegli uzliesmot, nav ieteicams.

Dodoties prom, ugunskurs noteikti jānodzēš. Tam vislabāk izmantot ūdeni, bet der arī minerālaugsne (smilts, smalka grants). Pēc ugunskura rūpīgas nodzēšanas iepriekš noņemtā zemsega jāatliek atpakaļ, lai veicinātu augāja atjaunošanos. Atpūtas vietu, kur ugunskura kuršanai ierīkota speciāla vieta, var pamest tikai tad, kad ugunskurs vairs nekūp. Savukārt atpūtas gaitā radušies atkritumi jāņem līdzi vai jāatstāj atpūtas vietā tam paredzētajās atkritumu urnās.

LVM aicina ikvienu meža apmeklētāju ugunsnedrošajā laika posmā ­– no pavasara līdz rudenim – atcerēties: mežos ir aizliegts kurt ugunskurus ārpus speciāli tam ierīkotām vietām, kā arī atstāt tos bez uzraudzības, nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu ārpus ceļiem.

Par LVM labiekārtotajām atpūtas vietām rūpējas uzņēmuma reģionu speciālisti. Sarakstu un atpūtas vietu karti iespējams atrast www.mammadabakarte.lv. Mežā tās ir viegli atpazīt pēc norādēm.