03 • 06 • 2015

Jauni pasākumi cīņā pret Āfrikas cūku mēri

mez cuka

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) noslēguši vienošanos, ar mērķi ierobežot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanos Latvijas teritorijā. Vienošanās paredz savstarpēju sadarbību, informācijas apmaiņu un profilakses pasākumu īstenošanu – meža traktortehnikas dezinfekciju.

Balstoties uz PVD sniegto informāciju, LVM izveido un atjauno ģeogrāfisko koordināšu karti ar ĀCM skartajām vietām, iezīmējot arī potenciāli inficēto teritoriju 8 kilometru rādiusā ap to. Sadarbībā ar LVM līgumpartneriem, tiek nodrošināta mežizstrādes un augsnes gatavošanas tehnikas ritošās daļas, kā arī augsnes gatavošanas agregātu apstrāde vai dezinfekcija pirms tehnikas pārvietošanas ārpus ĀCM skartajām teritorijām.

LVM līgumpartneri šos profilaktiskos pasākumus veiks, saņemot norādi meža darbu uzdevumos un tehnoloģiskajās kartēs. Savukārt gadījumā, ja mežizstrādes vai augsnes gatavošanas darbu vietā vai tās tuvumā tiek pamanīta mirusi mežacūka, LVM par to ziņo PVD, kas pieņem lēmumu par tālāku rīcību. Ja noteiktajā teritorijā 12 mēnešu laikā netiks fiksēts atkārtots Āfrikas cūku mēra gadījums, tad tā vairs nav uzskatāma par inficētu.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014. gada 26. jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir bīstama saslimšana – ļoti lipīga, akūta cūku infekcijas slimība, kam raksturīga ļoti augsta letalitāte. Ar to slimo gan mājas, gan meža cūkas. Zāļu vai speciālas vakcīnas pret to nav. Pirmo reizi ĀCM fiksēts 2007. gadā Gruzijā.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014. gada 26. jūnijā netālu no Baltkrievijas robežas trim mežacūkām. PVD informē, ka šobrīd ĀCM ir konstatēts 217 meža cūkām 14 Latvijas novados.