21 • 05 • 2015

Meža atjaunošanas darbi valsts mežos tuvojas noslēgumam

meza stadisana

Meža atjaunošanas pavasara sezona straujiem soļiem tuvojas noslēgumam – AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos 6,2 tūkstoši hektāru platībā iestādīti jau vairāk nekā 22 miljoni augstvērtīgu koku stādu.

Dienvidlatgales, Vidusdaugavas un Zemgales mežsaimniecībās, kur pavasaris pieteicis sevi pāris nedēļas agrāk, plānotie meža atjaunošanas darbi jau gandrīz pabeigti. Arī pārējās mežsaimniecībās jau apstādītas vairāk nekā puse no šajā sezonā plānotajām platībām.

Līdz 18. maijam iestādīti jau 6,2 tūkstoši hektāri meža, kas ir 80 % no šajā sezonā mākslīgi atjaunot plānotajiem 7,7 tūkstošiem hektāru. Kopumā šogad paredzēts atjaunot 14,6 tūkstošus hektāru meža, to skaitā mežu atjaunojot arī dabiski.

Lai valsts mežos saglabātu esošo sugu proporciju  un bioloģisko daudzveidību, šajā pavasarī 3,4 tūkstoši hektāru platībā iestādītas priedes, 2,1 tūkstoši hektāru platībā – egles, 668 hektāru platībā – bērzi, 24 hektāru platībā – ozoli un melnalkšņi. Lielākie stādīšanas darbi rit tieši pavasara mēnešos.

Galvenokārt jaunie kociņu stādi tiek stādīti izcirtumos , bet nelielā apjomā teritorijās, kur nepieciešams papildināt iepriekšējo gadu stādījumus, kas cietuši no salnām, slimībām, kukaiņu vai pārnadžu bojājumiem, kā arī meža platībās, kas dabiski nav pilnībā atjaunojušās. Meža atjaunošanā izmanto gan kailsakņu stādus ar uzlaboto sakņu sistēmu, gan ietvarstādus, kas „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās tiek audzēti no plantācijās iegūtām sēklām.

Sekot stādīšanas gaitai var arī www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā „Koku skaitītājā".

Pavasara lietus un siltās dienas labvēlīgi ietekmē iestādīto kociņu spēju iesakņoties.