07 • 04 • 2015

Fotoreportāža: sākam stādīt mežu

mezs stada

AS „Latvijas valsts meži” šopavasar uzsākusi pirmo kociņu stādīšanu. Pavasara stādīšanas sezona valsts mežos aktīvi rit no aprīļa sākuma līdz jūnijam. Piedāvājam ielūkoties meža stādīšanas darbos Ziemeļkurzemes mežsaimniecības Zlēku pagastā, kur pirmie stādi zemē tika stādīti jau marta izskaņā.

Lai arī šajā dienā saule nelutināja un darba veicējus pavadīja spirdzinošs pavasara lietus, meža stādīšanas darbi ritēja savu gaitu – ietvarstādus stādīja ar stādāmā stobra palīdzību, bet kailsakņu stādus ievietoja iepriekš ar lāpstu izveidotā stādīšanas spraugā, ap tiem piespiežot zemi. Pirms darbu uzsākšanas cirsmā LVM darbinieki meža stādītājiem sniedza apmācību par veicamo darbu.

Šogad plānots iestādīt nepilnus 23 miljonus jauno kociņu stādus vairāk kā 7700 hektāru lielā platībā. Pamatā stādi tiek stādīti izcirtumos. Nelielā apjomā stādi tiks izmantoti atjaunoto platību papildināšanai.

Meža atjaunošanā izmanto gan kailsakņu stādus, gan ietvarstādus, kas LVM Sēklas un stādi kokaudzētavās tiek audzēti no sēklu plantācijās iegūtām sēklām. Ietvarstādu priekšrocība ir tā, ka tos var stādīt gandrīz visu veģetācijas periodu un to augšana ir ļoti strauja, jo sakņu sistēma ietverta augsnes (kūdras) substrātā, kas bagāts ar barības vielām. Savukārt kailsakņu stādus jācenšas iestādīt maksimāli agri, pirms tie ir saplaukuši. No kopējā šogad iestādāmā stādu daudzuma 14,5 miljoni tik stādīti ietvarstādi, 6,4 miljoni  – kailsaņu stādi ar uzlaboto sakņu sistēmu un tikai 1,9 miljoni  – parastie kailsakņu stādi.

Meža stādīšanā tiek izmantots LVM kokaudzētavās izaudzēts kvalitatīvs stādāmais materiāls. Stādīšanas darbus sāk ar lapu koku stādiem, priežu un egļu kailsakņu stādiem, lai turpinātu ar priežu un egļu ietvarstādu stādīšanu.

Zinošs darbu veicējs un labvēlīgi laika apstākļi ir pamats, lai 23 miljoni stādu veiksmīgi sāktu pilnvērtīgu dzīvi mežā. Sekot stādīšanas gaitai var arī www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā „Koku skaitītājā".

Lasīt vairāk: