24 • 03 • 2015

Pedagogi iepazīst mežu skaitļos un jaunaudžu parauglaukumā

 vasks copy copy

Skolēnu pavasara brīvdienās 50 pedagogi no Rīgas un Pierīgas skolām piedalījās AS „Latvijas valsts meži” organizētajos vides izglītības kursos, kuru laikā iepazinās ar pētījumiem meža resursu jomā Latvijā, aplūkoja izzinošu izstādi „Iepazīsties–koks”, kā arī iejutās mežsaimniecības ekspertu lomā.

Vienas dienas tālākizglītības kursos „Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide vides izglītībā par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu” dalībnieki piedalījās Latvijas valsts mežzinātnes institūta „Silava" pētnieces Mg.biol. Dagnijas Lazdiņas seminārā par pieejamajiem meža resursiem Latvijā, par meža ražīgumu, veselību un kvalitātes kritērijiem.

Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss savukārt uzrunājot pedagogus, uzsvēra meža nozares nozīmīgumu Latvijā un pasaulē. K.Klausa vadībā dalībnieki apskatīja arī izglītojošo izstādi „Iepazīsties–koks” Mežaparkā, uzzinot, kā koks mūsdienās konkurē ar citiem cilvēka radītiem materiāliem un kāpēc tas joprojām ir tik ļoti pieprasīts gan būvniecībā, gan kuģu un autobūvē.

„Koku varam lobīt, tā radot saplākšņu kokus, mēs koku arī šķeldojam – radot dažādus plākšņu produktus, mēs koku arī zāģējam, radot mēbeles un dažādu konstrukciju materiālus, bet no skaidām ražojam granulas,” koka dažādos pielietojumus atklāj K.Klauss.

Pēc izglītojošajiem semināriem un ekskursijas Rīgā skolotāji devās uz Vidusdaugavas mežsaimniecību, kur viņus sagaidīja LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže ar kolēģiem, lai sniegtu praktisku ieskatu meža apsaimniekošanas darbos. Mežā skolotāji orientējās ar karšu palīdzību, izzināja sveķu tecināšanas tradīcijas, iejutās mežsaimniecības ekspertu lomā, nosakot koku vecumu, augstumu un skaitot jaunos kociņus izveidotajā parauglaukumā, lai noteiktu, vai jaunaudze ir atjaunota.

Lasīt vairāk: